Szabad Polgárok Mozgalma Szabadka: A szabadkai városvezetés szándékosan teszi tönkre a Subotica-transot?

Szabad Polgárok Mozgalma Szabadka: A szabadkai városvezetés szándékosan teszi tönkre a Subotica-transot?

A Szabad Polgárok Mozgalmának szabadkai szervezete szerint a legfrissebb feltárt botrány, amely szerint a Subotica-trans utasszállító közvállalat jóval a piaci ár felett vásárolt startert, korrupciós ügylet gyanúját kelti, ezért felszólítjuk az illetékeseket az ügy kivizsgálására és a felelősök menesztésére. Az eset már csak azért is figyelmet érdemel, mert közvetlenül a sofőrök és jegykezelők nemrégiben történt sztrájkja után került napvilágra és annak világos jele, hogy a vállalat tervszerű tönkretétele van folyamatban. Az anyagok túlárazott beszerzése egy olyan helyzetben, amikor a vállalatnak nincs pénze bérekre, arra utal, hogy a menedzsment célja nem annak fejlesztése, hanem megsemmisítése.

Ezen a héten került a nyilvánosság elé a hír, miszerint a Subotica-trans a járművek indítására szolgáló starter berendezésért 1.197.411,60 dinárt fizetett, miközben annak rendes kiskereskedelmi ára 70 ezer dinár körül van. Ez azt jelenti, hogy a cég a valós árnál 15-ször többet fizetett ezért a berendezésért. Korábban arról hallhattunk, hogy a Subotica-Trans sofőrei és jegykezelői alacsony béreik miatt sztrájkba kezdtek, aminek gyorsan vége lett, miután a dolgozok valamiféle ígéreteket kaptak a polgármestertől, hogy béremelésre kerül majd sor.

Arról a vállalatról beszélünk, amely hosszú évek óta veszteségesen gazdálkodik és kizárólag a városi támogatásoknak köszönhetően tud működni. A legutóbbi adatok szerint az összes általuk működtetett járat veszteséges, a város pedig 300 millió dinárral segíti őket éves szinten.

Szabadka polgárai láthatták azt a levelet, amit Dejan Ljubisavljević igazgató írt  Stevan Bakić polgármesternek és amelyben sürgeti az állami és magántőke partnerségén alapuló új tulajdonosi modell bevezetését a Subotica-transban. Ez azt jelenti, hogy a városi hatalom arra készül, hogy eladja ezt a vállalatot egy, a hatalomhoz közelálló vállalkozónak, ami miatt alapos a gyanú, hogy a vállalatot tervszerűen teszik tönkre évek óta annak érdekében, hogy az új tulajdonos, vagy partner minél olcsóbban juthasson hozzá.

A Szabad Polgárok Mozgalma erélyesen ellenzi, hogy a köztulajdon, a vállalat, amely évtizedek óta áll Szabadka polgárainak szolgálatában, egy gyanús oligarcha kezébe kerüljön, aki a Szerb Haladó Párttal és a VMSZ-szel közeli kapcsolatokat ápol, ezért felszólítjuk Pásztor Bálintot, mint a városi képviselő-testület elnökét és Stevan Bakić polgármestert, hogy haladéktalanul álljanak el ettől az ügylettől. Ellenkező esetben őket terheli a felelősség minden következményért, amelynek elszenvedői Szabadka polgárai és a Subotica-trans dolgozói és utasai lesznek.