Dr Miroslav Ilić – Osuđujemo pretnje dekanki Filozofskog fakulteta Ivanki Živančević Sekeruš

Dr Miroslav Ilić – Osuđujemo pretnje dekanki Filozofskog fakulteta Ivanki Živančević Sekeruš

“Ponašanje i delovanje rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića u prethodnim danima pokazalo je da taj čovek nije dostojan funkcije. PSG se dosledno zalaže za autonomiju Univerziteta i promociju znanja i učenja koje se mora i može odigravati samo u uslovima slobode, a ne pretnji i pritisaka. Osuđujemo sve pretnje koje su se sa Dinka Gruhonjića sada prelile na sve profesore koji su stali u odbranu Univerziteta, a pre svega pretnje koje je dobila dekanka Filozofskog fakulteta Ivanka Živančević Sekeruš i smatramo da su one delom posledica delovanja rektora Madića.” rekao je prof. dr Miroslav Ilić, predsednik Pokrajinskog odbora PSG, poslanik u Skupštini Vojvodine i redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

“Ovo što se dešava na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu više nije pitanje Dinka Gruhonjića, već je pitanje demokratije, slobode i nasilja jedne nacionalističke partije nad svim institucijama kritičke misli i pre svega nasilja nad Univerzitetom. Rektor Madić je svojim ponašanjem i podrškom onima koji su bili u blokadi fakulteta jasno stavio do znanja da je blokada urađena pod njegovim okriljem i da ima punu podršku države za represiju prema svima koji odbijaju da se povinuju. O tome nam govori i ostavka prorektorke Sabine Halupke Rešetar, koja je odbila da bude deo ovakvih napada. Mi poštujemo njenu odluku, ali smatramo da nije trebalo da podnosi ostavku, pošto je time otvorila prostor da se na njenom mestu nađe neko ko će biti podoban.” kaže Miroslav Ilić.

Ilić dodaje: “Rektor  Madić sada je u trci za drugi rektorski mandat koji treba da mu odobri Senat NSU sastavljen najmanje od nastavnika NSU, a svestan da mu je za opstanak neophodna podrška vladajuće stranke. Zbog toga je on rešio da se bavi filozofskim doskočicama i prebaci problem na međunacionalne odnose i odnose među, kako on kaže, policentričnim srpskim narodom.”

“Danas je na udaru Gruhonjić, a sutra svi nepodobni što nema nikakve veze sa Madićevim snovima o multinacionalnoj Vojvodini u kojoj je on rektor najveće obrazovne ustanove, jer i Madić i dva dekana koja su stala pored njega upravo ruše tu i takvu Vojvodinu. Da je morala Madić bi ovog trenutka otišao sa mesta rektora. Iako Madić nije Hajdeger, ista ga sudbina čeka.” zaključio je prof. dr Miroslav Ilić.