PSG Subotica – Subotička gradska vlast namerno uništava Subotica-trans?

PSG Subotica – Subotička gradska vlast namerno uništava Subotica-trans?

Pokret slobodnih građana Subotica smatra da novotkrivena afera sa višestruko preplaćenom kupovinom startera ukazuje na mogućnost korupcije u Javnom preduzeću Subotica-trans, pozivamo da se slučaj ispita, i da odgovorni budu smenjeni sa svojih funkcija. Ovaj slučaj je posebno zanimljiv, jer dolazi nakon nedavnog štrajka vozača i konduktera i jasno pokazuje da postoji plan da se ovo preduzeće uništi. U situaciji kada nema novca za povećanje plata, a ima za preplaćivanje materijala, jasno je da menadžment nema za cilj razvoj preduzeća već njegovo čerupanje i uništenje. 

Ove nedelje je izašla vest, da je JP Subotica-trans za kupovinu startera za paljenje motornih vozila platio 1.197.411,60 dinara, a redovna maloprodajna cena ove opreme je oko 70 hiljada dinara, što znači da je za ovaj uređaj plaćeno oko petnaest puta više nego što je realna tržišna cena. Prethodno smo obavešteni, da su vozači i kondukteri Subotica-Transa započeli štrajk zbog niskih plata koji je vrlo brzo obustavljen, pošto su zaposleni dobili neka obećanja od gradonačelnika da će dobiti povećanja. 

Istovremeno, pričamo o preduzeću, koje već dugi niz godina posluje sa gubicima i preživljavaisključivo uz gradske subvencije. Prema poslednjim izveštajima sve postojeće linije donose gubitke, a grad dotira rad Subotica-transa sa oko 300 miliona dinara godišnje.

Svi građani Subotice su mogli da vide pismo direktora Subotica-transa Dejana Ljubisavljevića gradonačelniku Stevanu Bakiću u kojem traži da se što pre počne sa realizacijom javno-privatnog partnerstva ovog preduzeća. Nama to govori da se sprema prodaja ovog javnog preduzeća nekom preduzetniku bliskom vlastima, što dovodi do sumnje da je preduzeće sistematski i planski uništeno da bi novi vlasnik, ili partner mogao dobiti svoj udeo po sniženoj ceni.

Pokret slobodnih građana se snažno protivi tome da se javna svojina – preduzeće koje je već decenijama u službi građana, postane vlasništvo nekog sumnjivog tajkuna koji je povezan sa političkim krugovima SNS i SVM i gradske vlasti, zato pozivamo i Balinta Pastora, kao predsednika gradske skupštine i Stevana Bakića kao gradonačelnika, da bez odlaganja odustanu od ovog posla. U suprotnom oni će biti odgovorni za sve posledice koje će nastati građane Subotice i budućnost ovog preduzeća.