PSG Subotica – Subotici preti potpuni kolaps saobraćaja

PSG Subotica – Subotici preti potpuni kolaps saobraćaja

„Subotica se gradi, grad se razvija“, redovno čujemo od gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika gradske skupštine Balinta Pastora, u toku je izgradnja brze železničke pruge, masovno se grade stambene zgrade, a najavljena i izgradnja hotela pored Otvorenog univerziteta.

Međutim, ono što građani imaju od toga to je haos, neorganizovanost i sve veći problemi u saobraćaju i parkiranju koji skoro da parališu svakodnevni život građana.

Privatni investitori sigurno dobro zarađuju na izgradnji novijih i novijih stambenih zgrada, koji se često grade na ruševinama objekata koji su bili simbol one stare Subotice koja polako nestaje zato što su rukovodiocima našeg grada profit i bogaćenje na prvom mestu.

Zbog ove besmislene gradnje neke ulice su postale skoro neprohodne. To je slučaj na primer sa Ulicom Zrinjskog i Frankopana gde stanovnici novih zgrada nemaju dovoljno mesta za parkiranje, a tu je i Mlečna pijaca, pa ljudi svoja vozila ostavljaju na obe strane kolovozačime neretko blokiraju prolaz ulicom.

Na deonici posle Majšanskog mosta radi se na izgradnji pruge za projekat voza Beograd-Budimpešta. Kamioni sa peskom tu skoro svakodnevno blokiraju železnički prelaz, gde sliva saobraćaj iz tri pravca pa zbog toga često dođe do potpune blokade, zastoja i nervoznih građana.

I onda još nismo pričali o najavi da će isto zbog gradnje brze pruge doći do zatvaranja puta ispod železničkog mosta u samom centru grada, pored Nove opštine i to na šest meseci! Radi se o putu koji iz pravca Palića i autoputa vodi do grada, gde svakodnevno odvija najgušći saobraćaj. Ovo zatvaranje će potpuno srušiti saobraćaj grada i stvoriće potpuni haos zbog nesposobnosti gradske vlasti da rukovodi najosnovnijim stvarima u gradu.

Umesto da gradska vlast razmišlja o izgradnji parking garaže i uopšte da se bavi rešavanjem problema sa parkiranjem, oni izdaju dozvolu za izgradnju hotela u srcu grada, pored Otvorenog univerziteta, gde je i najveći otvoreni parking u gradu. Gotovo je sigurno, da otvaranjem hotela biće više auta nego hotelskog parking mesta, pa će građani imati još manje mesta da ostavljaju svoja vozila.

Pokret slobodnih građana Subotica poziva gradsku vlast da konačno počne da radi svoj posao i da rade u korist građana a ne stranačkih centrala SNS i SVM. Na problematičnim mestima treba da se uvede regulisanje saobraćaja, potrebna je izgradnja javne garaže i tražimo jasan, konkretan plan, kako će naš grad da funkcioniše zatvaranjem glavnog putnog pravca.