Narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović sprečeni da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine

Narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović sprečeni da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine

Narodna poslanica Pokreta slobodnih gađana i predsednica PO Vojvodine Anna Oreg i Janko Veselinović, poslanik i predsednik Pokreta za preokret sprečeni su danas da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine iako su se pismenim putem najavili generalnoj sekretarki Sandri Stojković.

Na najavu posete iz Skupštine Vojvodine su dobili odgovor da ih  „obaveštavaju da nisu u mogućnosti da im omoguće posetu u deo zgrade koji su naveli u zahtevu budući da je i dalje na snazi mera zabrane korišćenja tog dela objekta Skupštine APV“. Narodni poslanici došli su ipak danas na vrata Skupštine Vojvodine jer je Pokrajinsk vlada početkom februara objavila da „su završeni radovi na sanaciji oštećenja dela zgrade Skupštine Vojvodine“.  

Poslanici su zaustavljeni na ulazu uz obrazoženje da predsednik Skupštine Ištvan Pastor i generalna sekretarka Sandra Stojković ne mogu da ih prime. Istovremeno im je rečeno da ne mogu da priđu oštećenom delu zgrade jer je „još uvek zabranjeno njegovo korišćenje i da je nebezbedan za zaposlene ali i za goste“.

Na instistiranje poslanika da priđu tom delu zgrade makar do crvene trake kojim je taj deo ograđen rečeno im je da to nije dopušteno i da je još uvek na snazi rešenje Građevinske inspekcije Novog Sada koja je zabranila upotrebu tog dela zgrade zbog oštećenja od strane izvođača radova na podzemnoj garaži „Banovina“ i zbog nebezbednosti korišćenja tog dela objekta.

Iz ovoga je vidljivo da je informacija Pokrajinske Vlade o završetku sanacije objekta lažna i da ima za cilj prikrivanje posledica oštećenja na objektu koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kao kulturno dobro.  

Poslanici su danas pre ovoga posetili Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu da se raspitaju za krivičnu prijavu koju su pre tri meseca podneli  protiv Dejana Mihajlovića, v.d. načelnika Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove i Vukajla Babića, direktora privrednog društva „Garaža Banovina doo“ zbog nezakonitog izdavanja građevinske dozvole i oštećenja spomenika kulture. Obavešteni su da je „predmet prosleđen Posebnom odelenju za suzbijanje korupcije“. Poslanici su podneli urgenciju za hitno rešavnje ovog predmeta zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog dela i zbog štete po imovinu i oštećenja kulturnog dobra.

Zbog ovoga će novosadske opozicione stranke: Demokratska stranka, Stranka Slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Srbija centar – SRCE i Akcija progresivne Vojvodine u subotu 18.03.2023. u 11,00 kod gradilišta  podzemne garaže Banovina organizovati akciju „Obeležavanja divlje gradnje“.