Izbori za Beograd i politička (anti)kultura

Izbori za Beograd i politička (anti)kultura

Autokratska vlast koja već 10 godina vlada Beogradom ostavila je naš grad u ruševinama na svim poljima. Njihov antidemokratski i antievropski stav ostavio je trag razaranja i stagnacije. Nedavni izbori su produbili krizu, pokazujući sve slabosti sistema u kojem i uz sve mahinacije, nepravilnosti i neregularnosti dosadašnja SNS-SPS vlast nije uspela da sastavi većinu. Poruka je jasna – Beograđani vas više ne žele, hoće da vam vide leđa.

Njihova politička (anti)kultura svele sa na vređanje, omalovažavanje i targetiranje političkih rivala. Predsednik države je na prvom SNS skupu nakon objavljivanja vesti da će Beograđani ponovo na birališta u histeričnom naletu urlikao kako će ih sve pobediti! Koga? Svoje građane?

Predsednik SNSa opoziciju naziva lopovima, a bivši gradonačelnik „antidržavnom“ i „antisrpskom“.

Otrov koji vladajuća stranka izliva preko uzurpiranih medija, u zarobljenoj državi, obesmišljenih institucija, oštro deleći građane na „naše“ i „njihove“ doveo je do toga da se retko ko više i čudi toj pojavi u kontaminiranom društveno-političkom prostoru Srbije. Bahatost i nasilje postali su njihovi zaštitni znakovi i uobičajeni način obračuna sa kritičarima.

Mi ne želimo takvu normalnost. Zalagaćemo se iz sve snage da se pristojnost i sramota vrate u politički život Srbije.

Mi ćemo se boriti da Beograd napokon vratimo njegovim građanima. Da postan otvoren, zelen, prohodan, inovativan, kulturan grad. Mi se zalažemo za evropsku budućnost, jer nam je tamo i politički i geografski i kulturološki mesto, u društvu najrazvijenih demokratskih država.

Dosta je bilo investitorskog urbanizma, burazerskih kombinacija i rušilačkih pohoda na naš Beograd. Želimo stvoriti grad koji će biti primer transparentne i odgovorne vlasti, u kojem će se ceniti različitosti i u kojem će svaki građanin imati priliku da ostvari svoje potencijale. U našem Beogradu politika će biti oruđe za izgradnju i napredak, a ne za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

I zato Beograđani, naše najjače oružje je olovka, iskoristimo ga i oterajmo crveno – crno koaliciju u političku prošlost.

Beograd je simbol otpora, a građani su njegova snaga.

BEOGRAD JE SVET!

Autor: Aleksandar Radoičić