Ivana Ignjatović – Sve je manje razloga za slavlje

Ivana Ignjatović – Sve je manje razloga za slavlje

Međunarodni dan žena, Osmi mart bi kao praznik u svakom pogledu bi trebalo da bude slavljen i veličan. Ali slavljen u istorijskim udžbenicima i kolektivnom sećanju kao jedan od civilizacijski najvažnijih dana, koji, da se nije desio, svet kakav znamo ne bi bio moguć. To što smo revoluciju istrgli iz knjiga i obukli je u crvene ruže i osmomartovske popuste, možda nije po sebi doprinelo nazadovanju položaja žena kakvom danas svedočimo, ali svakako ne bi bilo loše da ove godine zastanemo, osvrnemo se na izborena prava i zapitamo se gde je pošlo po zlu. 

Pre nego što se neko naljuti što kvarimo jedan tako radostan dan, pun lepih poruka, poklona i želja, napomenućemo da ne smeta nama to horsko i histerično ponavljanje čuvenog “Drage dame, srećan Osmi mart” i nećemo se uvrediti na čestitke. One uglavnom dolaze iz dobre namere, ali volele bismo da vas ta ista dobra namera natera da nas čujete kada govorimo o problemima sa kojima se suočavamo i da nam se pridružite u borbi. 

Ova revolucija je naša zajednička i nije gotova. Ako u istoj budemo beskompromisni, možda svake naredne godine budemo imali sve više i više razloga za slavlje, a ne sve manje. Zašto manje? Ne moramo daleko u prošlost da se vraćamo po te argumente. Razloga je zaista mnogo.

Zato što su žene u porodilištima tretirane tako da se boje za svoje živote i živote svojih beba.

Zato što silovatelji šetaju slobodni i dobijaju medijski prostor. 

Zato što su zlostavljači na fakultetima sistemski zaštićeni. 

Zato što je kolega poklonio koleginici ružu za Osmi mart svestan da za obavljanje istog posla prima veću platu. 

Zato što se Zaštitnik građana i SPC bore protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti. 

Zato što je muž ženi poklonio parfem za Osmi mart, pa je posle pretukao, možda i ubio. 

Ova lista bi mogla da se nastavi u nedogled, ali nema potrebe – za one koji misle da borba za prava žena ugrožava muškarce, svi dokazi sveta neće biti dovoljni. Svi vi koji ne mislite tako, pridružite se revoluciji, možda vas ponese osećaj za pravdu, pa svet učinite boljim mestom.

Ivana Ignjatović

Članica Izvršnog odbora PSG