Vladimir Pajić – Nećemo privremeno rešenje za Zoo vrt, već Beogradski Ekopark uslovan za životinje

Vladimir Pajić – Nećemo privremeno rešenje za Zoo vrt, već Beogradski Ekopark uslovan za životinje

“Pokret slobodnih građana se zalaže za izmeštanje zoološkog vrta u okviru novog Beogradskog ekoparka koji će biti idealno trajno rešenje. Predstavljamo danas svoj projekat “Beogradski Ekopark” koji bi bio trajno i održivo rešenje za unapređenje zaštite životne sredine. Beogradski Ekopark će obuhvatati zaštićene zone Beljarice, Veliko ratno ostrvo, veliki Zoološki park na 100 hektara, novi hipodrom na 40 hektara, savremeno prihvatilište za napuštene životinje, proširenu postavku Prirodnjačkog muzeja kao i školu u prirodi.” rekao je Vladimir Pajić predsednik Beogradskog odbora i odbornik u Skupštini grada Beograda.

Pajić je dodao da postoji i lokacija na kojoj bi se sproveo ceo ovaj projekat: “Na samo 7 kilometara od Beograda, a oslonjen na postojeće prirodne rezervate, atar između Kovilova i Borče predstavlja izuzetnu lokaciju koja može biti infrastrukturno razvijena i prilagođena potrebama. Država raspolaže sa preko 100 hektara zemljišta na ovoj lokaciji dok se 450 hektara nalazi u privatnoj svojini koja može biti otkupljena.”

Projekat “Beogradski ekopark”

Dobrobit životinja nam mora biti u prvom planu rekao je Vladimir Pajić nastavljajući da obrazlaže Beogradski Ekopark: “Cilj ovog projekta su najbolji uslovi za životinje u skladu sa evropskim standardima, sveobuhvatna zaštita Beljarice i Velikog ratnog ostrva kao i inovativni način obrazovanja naših najmlađih sugrađana. Beogradski Ekopark bi pored turističkog bio i izvanredan naučni i edukativni centar koji bi doprineo civilizovanijem i humanijem odnosu prema životnoj sredini i svim životinjama.”

“Predloženo rešenje izmeštanja Zoološkog vrta na Adu ciganliju je katastrofalno jer je to plavno područje i jer je već previse urbanizovana. Pored toga, predloženih 14 hektara ne zadovoljavaju evropske i svetske standarde zoološke prakse. Saobraćajna infrastruktura na Adi ciganliji i u njenoj blizini ne može podneti zahtevani saobraćajni promet autobusima i kamionima koji su deo svakodnevnog rada jednog dobrog zoološkog parka.” komentarisao je predlog aktuelnog gradonačelnika Šapića gradski odbornik Pajić.

“Ovo je strateški razvojni projekat za koji se novac može izdvojiti u republičkom ali i u gradskom budžetu. Pored toga, za ovako ozbiljan i studiozan projekat, nesumnjivo se mogu naći sredstva iz evropskih ali i svetskih fondova koji su posvećeni očuvanju životne sredine i unapređenju obrazovanja.” zaključio je Vladimir Pajić.

Celu konfeneciju za medije možete pogledati ovde.