Vladimir Pajić – Antičko groblje i vodovod će biti uništeni ako se izgradnja garaže u Vlajkovićevoj nastavi bez izmene projekta

Vladimir Pajić – Antičko groblje i vodovod će biti uništeni ako se izgradnja garaže u Vlajkovićevoj nastavi bez izmene projekta

Nakon nekoliko meseci pauze, nastavljena je izgradnja garaže u Vlajkovićevoj ulici, a tom prilikom je izmešten neprocenjiv arheološki lokalitet iz rimskog doba koji sadrži niz sarkofaga, antički vodovodni sistem i druge izuzetne nalaze. Zbog toga je Pokret slobodnih građana od Ministarstva kulture Republike Srbije i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Srbije tražio kompletne projekte, izmene projekata i saglasnosti u skladu sanadležnostima.

“Vlast je prevarila i struku i građane. Potpuno je jasno da vredni arheološki lokalitet, investitor neće vratiti na svoje mesto. Time je uništena prilika da Beograd dobije arheološki park koji bi služio obrazovanju, kulturi i turizmu. Investitor je, nakon nastavka radova, pokazao da projekat ne obuhvata zaštitu kulturnog nasleđa a vlast da im do istorije i najviših vrednostinije stalo.” rekao je Vladimir Pajić, narodni poslanik.

Nakon niza sastanaka radne grupe koja se ovim pitanjem bavila nema nikakvog rezultata njenog rada, jer je arheološki lokalitet izmešten sa originalne pozicije a projekat nije prilagođen neprocenjivoj važnosti ovog lokaliteta.