PSG strogo protiv imenovanja Bokana i Nedića za članove Saveta Univerziteta u Beogradu

PSG strogo protiv imenovanja Bokana i Nedića za članove Saveta Univerziteta u Beogradu

Imenovanje Dragoslava Bokana i Novaka Nedić za nove članove saveta Fakulteta Univerziteta u Beogradu od strane Vlade Srbije predstavlja nagradu za stranačku poslušnost i nije u skladu sa zakonom, koji propisuje da se za članove saveta ispred osnivača odnosno države, imenuju istaknute ličnosti iz oblasti nauke, privrede i kulture.

Dragoslav Bokan je stalni gost državnih televizija, na kojima neprestano širi ultranacionalističke teze i mržnju prema svemu što nije srpsko, sledeći sopstvene krvave tragove koje je postavio kao nekadašnji komandant paravojnih formacija u ratovima 90tih. Bokan je poznat i kao odani režiser većine državnih priredbi. Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije, usko je dovođen u vezu sa organizovanim kriminalom, navijačkim grupama i neko je ko kontroliše batinaše, koji služe režimu da vrši nasilje nad građanima i teroriše ih.

Ova lica reprezentuju najcrnje lice ovoh nasilnog režima i ne smeju da odlučuju o bilo čemu što ima veze sa obrazovanjem i budućim akademskim građankama i građanima!

“Imenovana lica nemaju nikakav kredibilitet za obavljanje funkcija za koje su predloženi. Jedini kriterijum za njihov izbor je stranačka pripadnost, odnosna javna i bespogovorna podrška vladajućoj stranci. Od ovih lica možemo da očekujemo da u skladu sa njihovim biografijama uvedu mržnju I nasilje na Univerzitet – što je nedopustivo” smatra predsednica Mladih Pokreta slobodnih građana Jelena Banjac.

“Nastavlja se sa sistematskim urušavanjem obrazovanja, kroz obesmišljavanje autonomije Univerziteta, ali i ponižavanja zaposlenih u obrazovnom sistemu. Ovakvim potezom vidimo da vlast želi da ponizi fakultet. Pozivamo sve profesore fakulteta da se suprotstave ovim imenovanjima i da zaštite ugled Univerziteta’’, dodaje Banjac.