PSG protiv hajke institucija Republike Srbije na ruske državljane koji su javno protiv Putina

PSG protiv hajke institucija Republike Srbije na ruske državljane koji su javno protiv Putina

Pokret slobodnih građana smatra da institucije Republike Srbije vode potpuno neprimerenu hajku na državljane Rusije koji su javno protiv Putinovog režima i proteruje ih iz zemlje bez validnog obrazloženja i suprotno zakonima kojima se definiše boravak stranaca u Srbiji zloupotrebljavajući poluge sile.

Poslednja u nizu ovakvih slučajeva je Elena Koposova, koja sa mužem Jevgenijem i sinovima Mihailom i Đorđem, živi u Srbiji već četiri godine, koja je 2. februara umesto pozitivnog odgovora na njen zahtev za stalno nastanjenje, za koje su ispunjava sve zakonske uslove dobila naređenje da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

Elenina porodica živi u Sopotu, ona je književni prevodilac, Jevgenij – građevinar, Mihailo ide u predškolsko, a Đorđe u osmi razred osnovne škole. Deca kao i roditelji odlično govore srpski i Sopot im je bio dom. Međutim, procena BIA je da Elena „predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik”, te joj se naređuje da napusti Srbiju.

Prema Zakonu o strancima (Član 9, stav 3), „neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak”.

Ništa od ovoga Elena nije uradila. Jedino što joj očigledno zameraju je njen potpis gde je zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji podržala obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, a održan je 6. marta 2022. godine.

U režimu Srpske napredne stranke jedini koji su prihvatljivi i od stranaca i od građana Srbije jesu oni koji nemaju problem sa autokratijama i diktaturama. Svako drugačije mišljenje i želja za slobodom strogo je kažnjiva, a za uspešno suzbijanje glavni protagonosti poput Aleksandra Vulina dobijaju ordenje iz Moskve.