PSG predstavio projekat novog studentskog grada

PSG predstavio projekat novog studentskog grada

Pokret slobodnih građana je pristupio izradi projekta novog, savremenog studentskog kampusa koji će se prostirati na 60.000 kvadratnih metara u neposrednoj blizini Dunava a u blizini buduće metro linije. Dosadašnje ruglo grada između Dunavske i Poenkareove ulice, koje je izuzetno povezano sa ostatkom grada, želimo da posvetimo inovaciji, učenju i razvoju naše države kroz izgradnju najsavremenijeg smeštaja sa svim neophodnim dodatnim sadržajima za naše najbolje studente.

“Izgradićemo potpuno nov, uslovan, zelen, opremljen i komforan studentski kampus za više od 4000 studenata sa menzom, teretanama, kulturnim centrom, medjunarodnim paviljonom, bibliotekom, parkom, ambulantom i svim neophodnim sadržajima za dostojanstveno i unapređeno studiranje i inovativni doprinos našoj državi i našem gradu.”, rekao je predsednik Beogradskog odbora PSG Vladimir Pajić prilikom predstavljanja projekta.

Dodao je da je studentski smeštaj do sada bio zapostavljen. “O tome najbolje govori činjenica da od sedamdesetih godina kapaciteti nisu proširivani niti uslovi poboljšavani. Stambena kriza je najstrašnije pogodila studente i njihove porodice pa je velika većina njih bila primorana da se vrati u svoje matične gradove ili prekine studiranje. Mi to želimo da promenimo.”

Novi projekat Studentskog grada donosi studentima neophodne dvokrevetne i trokrevetne studentske smeštaje sa studentskom službom, zajedničke prostore za rad, biblioteku sa čitaonicom, pristup online biblioteci (book-omate), menzu sa kantinom, teretane kao i neophodnu ambulantu.

Novi kulturni centar pružiće studentima sadržaje poput studija i ateljea za rad i izlaganje, Teatar Univerziteta umetnosti, Galeriju Univerziteta umetnosti, medjunarodni umetnički paviljon, studio za studentski autorski radio i podkast kao i komercijalne sadržaje, kafee, klubove i prodavnice u kojima bi studenti radili.

Pored svega ovoga šira zona kampusa će obuhvatati biciklističke staze, parking i veliki zeleni park za rekreaciju i opuštanje naših najvažnijih sugrađana.

Na kraju, u drugoj fazi projekta, želimo da obezbedimo dodatne kapacitete za rad univerziteta i fakulteta poput zgrade Univerziteta umetnosti koja bi obuhvatala Fakultet dramskih umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet muzičkih umetnosti kao i dodatne savremene prostore za druge fakultete a u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu.

Naši poslanici su u Narodnoj skupštini već predložili amandmane na republički budžet kojima bi se obezbedilo oko šest milijardi dinara da se odmah počne sa izgradnjom. Ovo bi bilo dovoljno da se pokrije prva faza ovog projekta i završi izgradnja svih novih studentskih domova u roku od dve godine.

Naša uloga u društvu se zasniva na vrednostima slobode i poboljšanju života svakog čoveka a naša politika na efikasnoj i posvećenoj borbi za otvoren, zelen, kulturan i inovativan grad.