PSG podržava štrajk zaposlenih Srpskog narodnog pozorišta

PSG podržava štrajk zaposlenih Srpskog narodnog pozorišta

Pokrajinski odbor Pokreta slobodnih građana podržava štrajk zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu i apeluje da se spreči propadanje najstarijeg profesionalnog pozorišta.

Srpsko narodno pozorište mora biti na listi prioritetnih nacionalnih ustanova i njegovo finansiranje ne sme biti prepušteno nebrizi i prepucavanju gradskih, pokrajinskih i republičkih uprava i ministarstava. Ovo pozorište je i pored brojne publike i uspelih baletskih, operskih i dramskih predstava i projekata ugroženo nedostatkom profesionalnih kadrova i tehnike. Više od stotine profesionalaca radi za plate ispod zagarantovanog minimalnog ličnog dohotka.

Umesto da dolazak novih kadrova i tehnike bude ponos i nagrada najboljima, najbolji zbog finansijskih i neadekvatnih uslova rada – napuštaju ovu prestižnu institiciju. Istorija ovog teatra i njegovih Opere i Baleta obavezuje ne samo Novi Sad, nego i ministarstva pokrajine i republike da hitno reše problem SNP-a i spreče njegovo gašenje.

PSG podržava sutrašnji štrajk upozorenja i pridružuje se svim građanima Vojvodine zabrinutim za stanje kulture i kulturnih institucija u državi.