PSG pita MUP – Da li su Vladimir Galić i Dragan Todorović uticali na imenovanja u policijama Zrenjanina, Kikinde i Sente?

PSG pita MUP – Da li su Vladimir Galić i Dragan Todorović uticali na imenovanja u policijama Zrenjanina, Kikinde i Sente?

Pokret slobodnih građana osnovano sumnja da su Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i koordinator SNS za Severnobanatski okrug, i Dragan Todorović penzionisani načelnik Policijske stanice Senta koji je danas predsednik opštinskog odbora SNS, i zamenik predsednika Opštine Senta, uticali na postavljenja i imenovanja viših funkcionera u policijskim upravama u Kikindi, Zrenjaninu i Senti.

Takođe sumnjamo da su ova postavljenja učinjena kako se ne bi istražila veza između preduzeća i fondacija, koje su učestvovale i dobile poslove na tenderima raspisanim u Kikindi i Zrenjaninu i njihove povezanosti sa porodicama Vladimira Galića i Dragana Todorovića.

Postavljamo pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova da li je tačno da je Galić, pozivajući se na novu sistematizaciju, postavljao svoju rodbinu i prijatelje na visoke pozicije u policiji, bez adekvatnog policijskog obrazovanja, iskustva i znanja, koji su zatim dobili status ovlašćenih službenih lica i oficirske činove? Da li je tačno da su se navedena postavljenja odnosila uglavnom na pozicije u policiji koje bi trebalo da sprečavaju istražne postupke u otkrivanju krivičnih dela korupcije?

Kao primere njihovog postupanja navodimo da su višegodišnji radnici MUP-a smenjeni sa njihovih pozicija iz neopravdanih razloga, koji se odnose na posedovanje dvojnog državljanstva. Ovo praktično znači da većina građana iz Severobanatskog okruga, kao višenacionalne sredine, ne mogu raditi u policiji, jer poseduju Mađarsko državljanstvo. Navodimo i primer iz Sente, gde je ukinut odsek za privredni kriminal, i samim tim onemogućeno je vođenje istražnih postupaka u privredi, dok su u odseku za opšti kriminal postavili mlade ljude bez iskustva na čiji rad mogu uticati i usmeravati prema interesima SNS.

Sva ova dešavanja duboko su zabrinjavajuća, a građani ovih opština i gradova u Vojvodini s pravom se ne osećaju bezbedno, dok gledaju kako se porodice rukovodioca Srpske napredne stranke svake godine sve više bogate na štetu budžeta.