PSG Niš – Propala javna nabavka testova za HPV ili propali zdravstveni sistem?

PSG Niš – Propala javna nabavka testova za HPV ili propali zdravstveni sistem?

Pokret slobodnih građana Niš izražava zabrinutost usled nedostatka materijala za testiranje na Humani papiloma virus (HPV), koji je najčešći uzročnik raka grlića materice, a od čega svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole.

Prema navodima Južnih vesti, žene koje treba da se testiraju na HPV u Nišu moraju to da urade kod privatnika, pošto Institut za javno zdravlje nema testove zbog propale javna nabavke.

PSG smatra da građanke Niša ne mogu biti žrtve propalih javnih nabavki i lošeg planiranja u Institutu za Javno zdravlje, i da se mora obratiti posebna pažnja na sav neophodan materijal kako se ova situacija više ne bi ponavljala.

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli oko 1000 žena, a približno 500 izgubi bitku protiv njega. Ta statistika stavlja nas na treće mesto u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti, koja se može sprečiti. Osnovni razlog ovako loše statistike upravo je nedostatak prevencije u vidu vakcinacije, kao i kasnog javljanja obolelih kod lekara zbog lošeg stanja u zdravstvenom centru.

Zato je Pokret slobodnih građana pokrenuo akciju promocije vakcinacije HPV vakcinom i pozvao državu da podigne broj godina za besplatnu vakcinaciju sa 19 na 26. Takođe, ukazujemo da je primarna zdravstvena zaštita i pravovremeno otkrivanje bolesti ključna mera za smanjenje smrtnosti svih bolesti. Država je odgovorna zbog neulaganja u zdravstveni sistem, loš menadžment i nedovoljne promocije mogućnosti preventivnih pregleda.