PSG – Mora se utvrditi odgovornost za nesreću u rudniku”Soko”

PSG – Mora se utvrditi odgovornost za nesreću u rudniku”Soko”

Osam poginulih rudara, osamnaest povređenih, NULA odgovornih – to je bilans nesreće u rudniku “Soko” kod Sokobanje, koja se dogodila na današnji dan 2022. godine, usled proboja metana u rudarsko okno.

Pokret slobodnih građana smatra da je ovaj slučaj primer kako pravosuđe radi u korist izvršne vlasti i isključivo kako niko ne bi odgovarao za nesreće koje prate Srpsku naprednu stranku od kako su na čelu države. Nikada niko ne snosi odgovornost za pogibije u fabrikama oružja, saobraćajne nesreće funkcionera, pad helikoptera i slične situacije u kojima je celoj javnosti bilojasno ko je i za šta odgovoran, ali ne i tužilaštvu i policiji u Srbiji. Kao stranka kojoj je vladavina prava jedna od najvažnijih tačaka, nećemo dozvoliti da bilo koji od ovih slučajeva ostane nerasvetljen.

Činjenice i dokumentacija pokazuju da je koncentracija metana u rudniku “Soko” danima bila veća od dozvoljene, i da je rukovodstvo rudnika umesto da obustavi radove, slalo rudare u jamu. Utvrđeno je da taj deo rudnika od 2013. nije trebao da radi, a da sam rudnik dve i po godine pre nesreće nije imao dozvolu za rad.

Sve ovo nije bilo dovoljno da dvanaestoro dece koje su te noći ostale bez očeva dočekaju pravdu – Osnovno tužilaštvo u Aleksincu dva puta je odbijalo da pokrene krivični postupak a u januaru ove godine je odbačena i krivična prijava protiv resornog ministarstva i tragedija je okarakterisana kao “viša sila”.

Porodice nastradalih najavljuju da su spremni da idu po pravdu do Strazbura, a PSG im pruža podršku u istrajavanju za pravdu i poziva da se odgovorni za ovaj nemar i propuste koji su odneli osam života konačnu privedu pravdi i da se svi umešani kazne.

U nesreći koja se dogodila u ranu zoru, pred završetak treće smene, u kojoj je bilo 67 rudara, od posledica gušenja stradali surudari Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović.