PSG i APV predstavili Vojvođanski manifest i najavili iniciranje Zakona o finansiranju Vojvodine

PSG i APV predstavili Vojvođanski manifest i najavili iniciranje Zakona o finansiranju Vojvodine

„Mi vidimo Vojvodinu kao autonomnu regiju zasnovanu na građanskim i liberalnim idejama, kao model za buduću regionalizaciju Srbije, zato Pokrajinu moramo urediti da bude primer svima ostalima“, rekla je Anna Oreg narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana na zajedničkoj konferenciji za medije Pokreta slobodnih građana i Akcije progresivne Vojvodine„Osnaživanje Pokrajine! Zakon o finansiranju Vojvodine i Vojvođanski manifest.“ Na konferenciji su pored Anne Oreg govorili i Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, Aleksandar Jovanović i Miloš Pankov, osnivači Akcije progresivne Vojvodine. 

Anna Oreg kaže da je moguće poboljšati autonomni kapacitet Vojvodine kroz donošenje tri zakona: „Na prvom mestu je Zakon o finansiranju, koji nije donet a Ustavna je obaveza i rok za njegovo donošenje je istekao, ne slučajno još davne 2008. godine, Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i Zakon o javnoj svojini. U fokusu Pokreta slobodnih građana je trenutno izrada Zakona o finansiranju i planiramo da predlog tog zakona podnesemo u Narodnoj Skupštini RS u najskorije vreme.“

“Tražićemo podršku građana za ove predloge zakona i pokrenuti kampanju širom Vojvodine u kojoj ćemo tražiti šta su sve problemi koji stoje nerešeni sa izgovorom da nema sredstava, a u stvari su plod nebrige i loše centralne uprave, i ponuditi adekvatna rešenja za te probleme. Krećemo po Vojvodini da opomenemo Predsednika da život nisu samo autoputevi, a pogotovo ne oni koji toliko kasne u izradi, preskupi su i brzo propadaju. Život su i voda, vazduh, škole, kultura, kanali za navodnjavanje plodne zemlje, ukidanje monopola, bolji zdravstveni i socijalni sistem, prazna sela, uništene mreža pruga…“ zaključila je Anna Oreg. 

Aleksandar Jovanović, osnivač Akcije progresivne Vojvodine iz Novog Sada predstavio je dokument ove organizacije „Vojvođanski manifest“ i naglasio: „Želimo da kroz ovaj Manifest stvorimo novi narativ o Vojvodini koji će biti zasnovan na vrednostima kao što su mir, stabilnost, demokratija, poštovanje i prihvatanje drugoga i drugačijeg. Te univerzalne vrednosti su izgubljene u poslednjih 30 godina, a vrhunac njihovog nam je došao sa vlašću Aleksandra Vučića.“

„Ekonomske i socijalne razlike postaju sve veće sa malom i skoro nepostojećom srednjom klasom, a svi ostali van centra moći su gurnuti na rub siromaštva. Rub siromaštva znači pozicija gde vam je nos tik iznad vode da se ne ugušite.  Tu stradaju svi, ne samo Vojvodina, već i cela periferija koja sve više se prazni, siromaši pa čak i podsmeva kao kulturološki niži oblik razvoja. Vojvodina, za razliku od ostatka, ima istoriju i tradiciju postojanja nekog političkog subjektiviteta i ima mogućnost ne samo nekog blagog institucionalnog već i vaninstitucionalnog delovanja formiranog u posebnom kulturnom identitetu.“ zaključio je Aleksandar Jovanović. 

„Kroz Vojvođanski manifest Akcija progresivne Vojvodine želi da predstavi svoju viziju budućeg razvoja Vojvodine i njene autonomije. Osnovna programska načela Manifesta mogu se sažeti u tri celine. Prva tačka podrazumeva da je autonomija za Vojvodinu uvek kroz istoriju bila put mira i slobode i vodila je do ekonomskog bogatstva i boljeg života građana. Druga tačka podrazumeva da se mora ostvariti suštinska autonomija kojom će se Vojvođanima garantovati pravo da sami o svojim životima, svojim sredstvima i kreiramo sopstvenu budućnost. I konačno treća tačka podrazumeva da se hitno sprovedu nadležnosti Vojvodine koje su garantovane Ustavom Srbije, kroz  donošenje Zakona o finansiranju, izmene Zakona o utvrđivanju nadležnosti i izmene drugih pravnih akata.“ ukratko je predstavio Vojvođanski manifest Miloš Pankov osnivač Akcije progresivne Vojvodine. 

„Srbija je danas duboko centralizovana država i mi smatramo da je to štetno za njen razvoj. Nije najveći problem te centralizacije što on dolazi iz jednog grada, Beograda, ili iz jedne stranke, Srpske napredne strane, Srbija je danas centralizovana iz jedne glave iz koje se donose sve ključne odluke i ta jedna glava zarobljava sve potencijale koji postoje u ovoj zemlji.“ rekao je Pavle Grbović predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik.

Pavle Grbović je dodao da je velika zabluda da centralizacija ide u prilog Beogradu, bez obzira što ta glava jeste ovde stacionirana „Ide u prilog samo investitorima koji grade po Beogradu nelegalno ili pod povlaćenim okolnostima, ako ste običan građanin onda se suočavate sa ozbiljnim problemima kao što su prenaseljenost, katastrofalne saobraćajne gužve, veliki infrastrukturni problemi, ogromno zagađenje i gotovo nemogući uslovi za mlade ljude da kupe svoj stan i obezbede samostalnost. To je koncept protiv koga se mi borimo na celoj teritoriji Srbije.“ 

“Naša ideja je da oslobodimo sve potencijale širom Srbije, da omogućimo građanima da u svojim mestima donose odluku o svojim životima, zato što mi verujemo da bi oni to umeli na mnogo bolji i kvalitetniji način nego što bi to mogao neko ko upravlja iz jednog centra. U skladu s tim smo predložili i izmenu političkog sistema kako bi građani mogli da biraju svoje predstavnike kojima veruju, ali kojima bi mogli i da uskrate poverenje.”

Pavle Grbović