PSG – Dačić odlaskom u Moskvu žrtvuje interese Srbije zarad svoje predizborne kampanje

PSG – Dačić odlaskom u Moskvu žrtvuje interese Srbije zarad svoje predizborne kampanje

Najava odlaska ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u Moskvu u zvaničnu posetu predstavlja čin štetnog i neodgovornog svrstavanja na stranu države koja sprovodi agresiju nad Ukrajinom već skoro dve godine. Dačić bi na taj način posao jedini predstavnik neke evropske Vlade koji je od početka došao u zvaničnu posetu Rusiji.

Pokret slobodnih građana poziva Vladu da odustane od ove posete i time potvrdi suštinsku sremnost da poštuje Deklaraciju iz Atine kojom se pruža zvanična podrška Ukrajini, ali pre svega da konačno pokaže odlučnost da Srbiju vrati na evropski kolosek, jer jedini pravac koji Srbiji garantuje bolju i sigurnu budućnost jeste pravac Evropa.

Dosadašnja evropska politika SNS je funkcionisala na taj način što nakon jednog koraka u pozitivnom smeru su sledovala tri koraka unazad, zbog čega je Srbija danas dalja od EU nego što je bila pre deset godina. Jasno je da vlast nema interes u sprovođenju neophodnih reformi koje bi bile blagotvorne za sve naše građane, a od Srbije bi stvorile modernu državu i uređen društvo jer bi takve reforme značile okončanje partokratije, obračun sa korupcijom i kriminalom, prestanak gušenja slobodnih medija i sloboda i prava građana – ukratko, obračun sa svim onim negativnim pojavama koje su temelj vlasti Srpske napredne stranke.

Zbog toga vlast svoje uzore i saveznike pronalazi u nedemokratskim režimima poput Putinovog, a takvo podrivanje budućnosti građana Srbije surovom medijskom manipulacijom predstavlja činom patriotizma. U realnosti ovakva politika Srbiju čini sve nepoželjnijim saradnikom evropskih zemalja i lakom metom za napade i potcenjivanje, što se desilo na jučerašnjem samitu na Bledu kada je cela sala aplaudirala upravo takvim napadima, a predsednica Vlade Ana Brnabić nije imala argumente niti veštinu da odbrani interese i ugled naše zemlje.