Pravni tim PSG pravosnažno oslobodio aktiviste i novinare optužene za organizaciju blokada protiv Rio Tinta

Pravni tim PSG pravosnažno oslobodio aktiviste i novinare optužene za organizaciju blokada protiv Rio Tinta

Advokati Aleksandar Petrović i Žaklina Radojković iz Pravnog tima Pokreta slobodnih građana, uspešno su pravosnažno oslobodili aktivistu Danijela Mirkova i novinare Saru Mikić i Savu Majstorova koji su bili optuženi za organizaciju blokada na protestima protiv Rio Tinta u Somboru.

Protiv njih je vođen postupak zbog toga što su preko društvenih mreža pozivali građane na proteste protiv Rio Tinto u decembru 2021. godine, koji se dešavao u preko 50 gradova u Srbiji i zato što su u svojstvu novinara izveštavali sa skupa u Somboru. Sudija Snežana Nikolajev je u presudi napisala da se okrivljeni oslobađaju odgovornosti jer „nije dokazano da su učinili prekršaj za koji je protiv njih podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka”.

“Ovakvi postupci služe isključivo zastrašivanju kako građana tako i medija, čime vlast pokušava da spreči masovnija okupljanja građana za nepočinstva koja svakodnevno vrši. Posebno je problematično što su u ovom slučaju optuženi bili novinari, tako da možemo da zaključimo da bi vlast da zabrani čak i izveštavanje sa skupova protiv nje. Nije čak uvek cilj ni sama presuda, jer većinu postupaka smo u prethodnim godinama dobili, već sam pritisak da se nevini ljudi pravdaju pred sudom što su učestvovali na protestima. Nastavićemo da branimo sve građane koji se nađu u ovakvoj situaciji.” rekao je Aleksandar Petrović, šef pravnog tima i član Predsedništva PSG.