Natan Albahari – Izveštaj Evropske komisije pokazuje da nema nikakvog napretka ka članstvu u EU

Natan Albahari – Izveštaj Evropske komisije pokazuje da nema nikakvog napretka ka članstvu u EU

„Izveštaj Evropske komisije koji je danas objavljen u Briselu može se okarakterisati kao dokaz potpunog nerada i odbijanja vlasti Srpske napredne stranke da izvrši bilo kakve reforme koje bi našu zemlju dovele makar korak bliže ka članstvu u EU. Bez obzira na diplomatski rečnik kojim su nam ovo saopštili iz Evropske unije, više je nego jasno da je zaključak izveštaja takav, da sem nekoliko kozmetičkih promena, nije došlo do suštinskog progresa.“ rekao je poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari.

„Neuspeh vlade Ane Brnabić da otvori bilo koje pristupno poglavlje u protekle dve godine je dodatni pokazatelj njihove nekompetentnosti, ili ako želimo da budemo potpuno otvoreni, neiskrene posvećenosti neophodnim reformama. SNS se samo deklarativno zalaže za članstvo u EU, ali je jasno da u ključnim oblastima vladavine prava i slobode medija nema i neće biti napretka. Zato je neophodno da 17. decembra glasamo za proevropsku koaliciju „Srbija protiv nasilja“ koju čine stanke koje će posvećeno raditi na tome da Srbiju hitno uvedu u EU.“ dodao je Albahari.

„U prethodnim mesecima smo ukazivali na nazadnu politiku Srpske napredne stranke, na marginalizaciju Evropskih aktera i prioritizaciju Kine i Rusije. Ovakvim ponašanjem, ne samo da se ne poštuje Evropska unija kao najveći i najznačajniji partner i investitor u Srbiji, već se dugoročno šteti građanima Srbije. Fokus treba da bude na unapređenju svakodnevnog života građana kroz propise i zakone koji štite građane od zagađenog vazduha, neispravne vode, kontrole medija, kriminala i korupcije“. Albahari je pozvao da se Evropa učini opipljivim konceptom za sve građane i da se spreči da vladajuća stranka SNS iskrivi imidž EU u političke svrhe.