Marta Vesović – Za reformu sistema obrazovanja potrebna je politička volja

Marta Vesović – Za reformu sistema obrazovanja potrebna je politička volja

Ukoliko želite da uništite jedan narod, nisu vam potrebne ni nuklearne bombe, ni rat, dovoljno je smanjiti kvalitet obrazovanja, koje podrazumeva kupovinu diploma, nereagovanje institucija na izobilje vršnjačkog nasilja u školi i na fakultetima i plate prosvetnih radnika i radnica koje su ispod proseka. Za pravu reformu obrazovnog sistema potrebna je pre svega politička volja onih koji donose odluke. Potrebna  su veća budžetska ulaganja u prosvetu ovo je prvo i poslednje pitanje svake strategije za unapređenje obrazovanja. Nikakve reforme nisu moguće ukoliko prosvetni i vaspitni radnici žive i rade u uslovima koji narušavaju radno dostojanstvo.

Svi procesi vezani za kadrovske odluke – od izbora direktora do zapošljavanja nastavnika u školama – moraju imati jasno definisane kriterijume, umesto da slede strogu hijerarhijsku strukturu po kojoj ministar odlučuje o izboru direktora, a direktor ima veliku ulogu u procesu zapošljavanja nastavnog kadra.  Direktori i nastavnici su lideri obrazovanja, a ne vladajućih stranaka.

U državi gde se roditelji plaše da pošalju decu u školu, gde policija šeta školskim hodnicima, gde đaci sa prezirom posmatraju školske klupe, gde studenti upisuju fakultete samo kako bi dobili diplome i sa njom otišli u inostranstvo, mi kao mladi ljudi tome moramo reći ne i podići pogažene školske ustanove vraćajući im dostojanstvo i pravo na bezbrižan rad kako dece, tako i nastavnika.

Hoćemo novi Studentski grad, uređene domove, mesta gde ćemo imati uslove da učimo, da se družimo i da se osećamo sigurno, jer ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost.