Cerak Vinogradi do guše u fekalijama, a nadležni prebacuju loptu s jednih na druge!

Cerak Vinogradi do guše u fekalijama, a nadležni prebacuju loptu s jednih na druge!

Pokret slobodnih građana Čukarica ukazuje na problem koji su nam prijavili stanari zgrade u naselju Cerak Vinogradi, kojima se pet meseci izliva kanalizacija, a ni Gradsko stambeno preduzeće ni JP Vodovod i kanalizacija ne žele da im pomognu da se ovaj problem reši. Građani nisu dužni da utvrđuju ko je za šta nadležan, već je na preduzećima koje plaćaju svi građani Beograda da rešavaju probleme.

Stanari zgrade u Ulici Omorika broj 5 od oktobra prošle godine imaju ozbiljan problem, a sudeći po nadležnim organima – nerešiv! Prvo su svi osetili užasan smrad u zgradi, a potom otkrili da su im se fekalije izlile u podrum i to baš gde su cevi i ventili za vodu. Kontaktirali su sa Gradskim stambenim preduzećem koji je poslao podizvođače. Podizvođači su dolazili u nekoliko navrata, jer prvi i drugi put nisu poneli adekvatnu opremu.

Morali su da pokupe svu kanalizaciju da bi uopšte procenili gde je problem, a pokušali su da fekalije ispumpaju u dvorište zgrade, što im stanari nisu dozvolili. Tri dana su ispumpavali, te otišli pravdajući se da im trebaju duža creva, a kanalizacija je ponovo došla i popunila ispumpano. Posle nekoliko dana agonije ispumpavanja, usmeni zaključak podizvođača je da su greškom cevi kanalizacije iz zgrade povezane sa cevima za skupljanje ulične kišnice. Tada oni odlaze rekavši da to nije više njihova nadležnost.

Stanari zovu Vodovod i kanalizaciju, ekipa dolazi bez da ih obavesti, zaključuju da je sve u redu. Jer fekalije su pokupljene, a nije bilo kiše. Potom opet padaju kiše, podrum se puni, dolazi terenska služba da ispumpava. Rešavaju se posledice a ne uzrok. Stanarima je rečeno da je nalog za sanaciju podnet, ali do dana današnjeg oni ne znaju kome je podnet, šta piše da je kvar, kako će ga rešiti i da li će Gradsko stambeno nešto preduzeti.

Do sada su stanari sve manje probleme pokušavali da reše preko nadležnih institucija, ali kako su bivali ignorisani, sami bi skupili novce i zvali majstore privatno. Međutim, ovde se radi o kanalizaciji gde ne sme privatno no mora državno preduzeće da odradi svoj posao. Trenutno ih Gradsko stambeno usmerava na Vodovod i kanalizaciju, dok ih ovi drugi vraćaju na prve.