Anna Oreg – SNS i SVM pokidali sve veze između Mađara i Srba u Subotici

Anna Oreg – SNS i SVM pokidali sve veze između Mađara i Srba u Subotici

“Ako analiziramo situaciju u Subotici, ne može se više sakriti da je najveći rezultat delovanja koalicije SVM i SNS to da su ispod proklamovanog “velikog prijateljstva” izmedju Mađara i Srba, ova dva naroda počeli zapravo da žive jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima. Bivši radikali i njihovi poltroni pokidali su sve tanane veze nekadašnjeg suživota u Subotici i sveli tu kompleksnu šemu na trgovinsko- interesne odnose dve nacionalne grupe, koje to što govore različitim maternjim jezikom koriste iskljucivo za pridobijanje “svojih”, ostvarivanje privilegija postizanje jeftinih političkih poena.” izjavila je narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora PSG, Anna Oreg, povodom zabrinjavajućih vesti koji nam ovih dana stizu iz Subotice.

“Imamo prvi put situaciju da se predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor svečano obratio povodom Dana grada Subotice isključivo na srpskom jeziku, iako je pre to uvek radio i na mađarskom, s obzirom da je Subotica multietnični grad. Istom prigodom je i Aleksandar Vučić postao počasni građanin Subotice, iako niko tačno ne razume čime je doprineo da Subotičani žive bolje. U isti koš spada i najava koncerta Baje Malog Knindze koji je poznat po tome što veliča ratne zločince i to u okviru Manifestacije “Zavičajni dani”. A kao prirodna posledica, kad kreneš da deliš ljude, dođe i najnovija vest o vandalstvu i uništavanju svetlećih natpisa na mađarskom jeziku na ulazu u grad “SZABADKA” koje su počinila nepoznata lica, i koja nikada za svoje delo neće biti procesuirana.” dodala je Anna Oreg.

Anna Oreg je upitala vladajuću koaliciju kome ide u prilog da se narušava uspostavljen sklad između etničkih zajednica “Imajući u vidu da se već duže vremena kruni i narušava sklad između dve etničke zajednice u Subotici o čemu svedoči i  nedavno usvojeni Pravilnik o kalendaru za osnovne skole AP Vojvodine, koji je potpisao funkcioner Saveza Vojvođanskih Mađara Žolt Sakalaš sa mesta pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, koji za školsku  2023\24.  ne predviđa poseban deo o praznicima nacionalnih manjina, koje su do sada određivali nacionalni saveti. Kome to ide u prilog? Tim postupkom deci je onemogućeno da obeleže i proslave nacionalne praznike svih nacionalnih manjina koje su do ove godine redovno obeležavali, sem verskih praznika koji su već u kalendaru.”

Da li je moguće da opsednuti svojim lukrativnim kombinacijama ne hajete za to što, po pitanju prava manjina, Srbija i Vojvodina posebno vrlo sigurno koračaju u nazad? Pastor Ištvan, predsednik SVM je jednom prilikom izjavio da prave kičme i uzdignute glave stoji ponosno pored Vučica, ja bih rekla da će pognute glave da ode tamo gde mu je mesto, zajedno sa Vučicem – u zaborav. Vreme je da nove generacije doprinesu tome da Vojvodina postane ponovo mesto gde su razlike među ljudima prednost, a ne teret.” zaključila je narodna poslanica Anna Oreg.