Sergej Trifunović

Sergej Trifunović

Sergej Trifunović rođen je u Mostaru 2. septembar 1972. Srpski je pozorišni, televizijski i filmski glumac i političar. Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, a na velikom platnu se prvi put pojavio 1995. 

Marta 2014. godine je osnovao humanitarnu organizaciju „Podrži život“ sa osnovnim ciljem prikupljanja potrebnih sredstava za lečenje dece, za operacije, kupovinu lekova i medicinskih pomagala. 

Bio je akter više političkih kampanja i aktivno učestvovao u petooktobarskim promenama 2000. godine. Podržao je kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije 2017. godine, a nakon izbora bio je jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana na Skupštini 21. maja. U kampanji za Beogradske izbore 2018. godine učestvovao je na više tribina i konvencija. Nakon povlačenja Saše Jankovića iz politike izabran je za predsednika Pokreta slobodnih građana 26. januara 2019. Tokom protesta 1 od 5 miliona govorio je u preko 30 gradova širom Srbije, motivišući građane da se pobune protiv autokratskog režima, a na najvećem protestu 13. aprila u Beogradu njegov govor je bio centralni deo događaja. 

Kao predsednik Pokreta posebno se bavio kampanjama za promenu zakona za lečenje dece obolele od teških bolesti, za utvrđivanje istine u slučaju pogibije Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi kod Doljevca, zaštitu Aleksandra Obradovića uzbunjivača iz Krušika i zaštitu pekara albanske nacionalnosti Mona Đuraja od nacionalističkih napada. 

 U otvorenom pismu pozvao je Dejvida Makalistera, predsednika odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, da organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o uslovima za fer izbore. Prva runda dijaloga u posredstvu Evropskog parlamenta je održana dva meseca kasnije. 

Bio je nosilac liste Pokreta slobodnih građana na izborima 2020. godine, a nakon što ta lista nije uspela da uđe u Skupštinu povukao se sa čela organizacije i kandidovao za člana Predsedništva za šta je i izabran 27. septembra 2020. godine.

U Pokretu se sada bavi motivisanjem i angažovanjem novih članova.