Dragan Velikić

Dragan Velikić

Dragan Velikić je rođen u Beogradu 1953. godine. Odrastao je u Puli. Diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B 92. Pisao je kolumne za NINVremeDanasReporter Status. Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji.

Dobitinik je brojnih nagrada, među kojima i dve NIN-ove nagrade: za romane „Ruski prozor“ i „Islednik“. Knjige Dragana Velikića prevedene su na osamnaest evropskih jezika, na arapski i farsi u devedeset stranih izdanja. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama.

Dobitnik je nagrade Instituta za Dunav i Srednju Evropu iz Beča (2008), Nagrade grada Budimpešte (2013), nagrade „Podrum Radovanović“ za životno delo (2016) i Evropske nagradeVilenica (2019). Počasni je član mađarske Akademije umetnosti i književnosti “Sečenji”.

Jedan je od osnivača Pokreta slobodnih građana i član od 2017. godine. Deo je Političkog saveta PSG.  Živi u Beogradu kao slobodni književnik.