Zoran Hamović | Predsedništvo | Pokret slobodnih građanaZoran Hamović

Član predsedništva

Predsednik Političkog saveta Pokreta slobodnih građana. 

 

Rođen 25. novembra 1957. godine u Beogradu.

Diplomirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tokom profesionalne karijere u Institutu za strane jezike (Beograd), izdavačkim preduzećima „Rad“ i „Clio“ stekao je široka znanja u oblasti izdavaštva, menadžmenta, kulturne politike, obrazovne politike i medija. Sarađivao je sa obrazovanim programima i redakcijama za kulturu brojnih štampanih i elektronskih medija, uključujući i kulturnu redakciju Radio Televizije Srbije.

Godine 1990. osnovao je izdavačku kuću „Clio“ koja je poznata po kapitalnim izdanjima iz oblasti istorije, antropologije, sociologije, psihologije, teorije umetnosti i književnosti. Izdavačka delatnost IP „Clio“ je jedinstvena u Srbiji po svojoj ediciji „Multimedia“ koja se bave teorijom, istorijom i kritikom medijske prakse.

Od 2000. godine osnivajući NVO „Biblioteka Plus“, bavi se transferom znanja iz oblasti medijske kulture. Od 2000. do 2015. godine „Biblioteka Plus“ organizovala je više desetina predavanja, seminara i stručnih skupova iz oblasti medijske pismenosti u gradovima Srbije. U okviru ovih aktivnosti „Internest“ uveo je dodatnu aktivnost medijskog obrazovanja za učenike i profesore u više od 50 srednjih škola širom Srbije.

Od 2003. do 2007. godine bio je umetnički direktor Beogradskog sajma knjiga. U periodima 2001-2003. godine i 2008-2011. godine obavljao je dužnost specijalnog savetnika ministra za kulturu Republike Srbije, a 2012-2013. godine bio je član Saveta za kulturu grada Beograda.

U periodu 2000-2015. godine dobio je niz domaćih i stranih priznanja za uređivačke i izdavačke poduhvate, uključujući nagradu Biblioteke grada Beograda za najboljeg izdavača 2003. godine. Beogradski sajam knjiga proglasio je „Clio“ za najboljeg izdavača 2003. i 2010. godine.