Pavle Grbović – Ne smemo trampiti budućnost naredne generacije za luksuz sadašnje političke elite da odbije realnost

Pavle Grbović – Ne smemo trampiti budućnost naredne generacije za luksuz sadašnje političke elite da odbije realnost

Naša je politička odgovornost, a pre svega vaša kao Predsednika države da shvatimo da svet nije pravedno mesto za život, i da nije uvek utemeljen u međunarodnom pravu i pravdi. I naša je obaveza da saveznike tražimo kod onih koji imaju moć da odlučuju pre svega mislim na EU i SAD. Jer se može dogoditi da tako izolovani i sami u pravima Srba na Kosovu i Metohiji razgovaramo sa Kosovom koje je u Savetu Evrope, o zaštiti crkava i manastira sa Kosovom koje je u Unesko, a o bezbednosti Srba sa NATO članicom Kosovom, a da mi budemo sami i izolovani. To su realne političke posledice koje bismo svi osećali, a sve ostalo su emocije na šta građani imaju pravo, ali nemaju i donosioci odluka.“ rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik u obraćanju predsedniku Aleksandru Vučiću tokom rasprave o situaciji na Kosovu i Metohiji i „Nemačko-francuskom“ predlogu rešenja.

Grbović je govor započeo citiranjem Vučića: „Evropa je de facto u ratu, nema tolerisanja bilo kakvih iskakanja u političkom smislu“, „Plašim se da su geopolitičke okolnosti najgore po nas u poslednjih 15 godina“, „Za to što nismo uveli sankcije Rusiji mi plaćamo cenu i to ne malu“…  Ovo su sve izjave koje ste Vi dali pa bih da vas pitam: za čiji račun mi tu cenu plaćamo? Šta je to što mi dobijamo da bismo pristali na ovakvu žrtvu? Ako dobijamo samo to da Vi sebe možete da poredite sa Obeliksom, a Srbiju sa Galskim selom koje ponosno prkosi Evropi i svetu onda je ta cena suviše visoka.

„Dva dana ovde slušamo koje sve crvene linije treba iscrtati, koliko one treba da budu visoke i rigidne, kao da zaboravljamo da te prepreke između Srba i Albanaca i između svih naroda Balkana krvlju iscrtane prethodnih decenija. I onih Albanaca koji su ubijani na Kosovu pa u hladnjačama prevoženi u masovne grobnice u Srbiji i krvlju onih Srba koji su ubijani na Kosovu i čijim je organima trgovano od strane nekih Albanaca. Ili krvlju onih mladića koji su poslati na Kosovo da brane najgoru deceniju u istoriji Srbije i koji se iz tih ratova nisu vratili.“ podsetio je Pavle Grbović na političku odgovornost. 

„Bodrimo se između sebe da odbijemo neki sporazum kao da ne znam da će svaki sledeći koji se stavi pred nas biti i teži i gori. Kao da nismo svesni da bismo na taj način trampili budućnost još jedne generacije za konfor jedne političke elite da može sebi da da luksuz da ne prizna ono što je svima jasno: Da države Srbije na području Kosova i Metohije od 1999. godine na žalost ima sve manje, a da je danas gotovo nema uopšte.“ rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana. 

Celi govor možete poslušati ovde.