Sergej Trifunović | Predsedništvo | Pokret slobodnih građana



Sergej Trifunović

Član predsedništva

Sergej Trifunović je rođen 2. septembra 1972. godine u Mostaru u porodici glumca Tomislava Trifunovića i pravnice Slobodanke. Otac im se često selio, pa je Sergej živeo u Mostaru, Užicu, Kruševcu i Beogradu. Godine 1990, upisao se na beogradski Fakultet dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim su studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Nebojša Glogovac. Godine 2009. postao je asistent svom nekadašnjem profesoru (Vladimiru Jevtoviću), na katedri za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Početak karijere

Prvu ulogu na velikom platnu dobio je u filmu Gorana Paskaljevića „Tuđa Amerika“ iz 1995. godine. U tom filmu je tumačio ulogu Lukasa, starijeg Bajinog (Miki Manojlović) bezobzirnog sina koji je jedini uspeo da ostvari američki san. Iste godine Trifunović se pojavio u filmu „Ubistvo sa predumišljajem“ Gorčina Stojanovića u kom je tumačio ulogu Krsmana Jakšića, mladog oficira Ozneiz provincije, zaljubljenog u Jelenu, predratnu gospođicu (Ana Sofrenović) za koju mora da se bori protiv Jovana (Dragan Mićanović), uobraženog sina Jeleninog očuha, čijeg su oca nove vlasti zatvorile jer je bio simpatizer monarhije.

Trifunović se pojavio kao specijalni gost na albumu „Heart Core“ pop grupe Eve Braun u obradi pesme „Odvedi me iz ovog grada“ grupe Film.

Proboj

Godina 1998. je bila uspešna za Trifunovića. Prvo je u filmu „Stršljen“ Gorčina Stojanovića tumačio ulogu Albanca Miljaima, plaćenog ubicu koji radi za albansku mafiju i zaljubljenog u Srpkinju Adrijanu (Mirjana Joković). Potom je glumio i u srpsko-američkom filmu „Spasitelj“ reditelja Predraga Antonijevića zajedno sa Denisom Kvejdom. U tom filmu je igrao Gorana, surovog vojnika Vojske Republike Srpske. Konačno, glumio je otmičara autobusa u Paskaljevićevom filmu „Bure baruta“.

Prethodne uloge i dobro znanje engleskog jezika su mu donele glavnu mušku ulogu u francuskoj drami „Ljubavnici“ (Lovers) Žan-Marka Bara iz 1999. u kojoj glumi Dragana, ilegalnog emigranta iz Jugoslavije zaljubljenog u Francuskinju kome preti deportacija i ulogu u američkom filmu reditelja Lija Dejvisa i producenta Spajka Lija „Tri posle ponoći“ (3 AM) iz 2001. godine. U filmu Tri posle ponoći prvobitno je trebalo da glumi Albanca, ali je na njegov zahtev nacionalnost promenjena, prvo u muslimana, pa kasnije u Srbina iz Mostara. Bile su mu ponuđene uloge u filmu „Ljubav pre svega“ (Birthday Girl) sa Nikol Kidman, koju je odbio zbog bombardovanja Jugoslavije 1999. (ta uloga je kasnije pripala Metjuu Kasovicu) i u filmu Bad Company (ulogu dobio Dragan Mićanović) jer nije bio zadovoljan ulogom.

Godine 2001, glumio je u popularnoj srpskoj urbanoj komediji „Munje!“, Radivoja Andrića. Trifunović je tokom 2002. služio vojni rok u Petrovaradinu. Posle vojske dobio je ulogu Crnog Gruje u istoimenoj srpskoj seriji, ali nije glumio u nastavku serije „Crni Gruja 2“ jer je pokušao da svoju karijeru nastavi u Americi, pa je uloga pripala Nenadu Jezdiću. Godine 2003, glumio je u Andrićevom hitu „Kad porastem biću Kengur“ i „Profesionalcu“ Dušana Kovačevića.

U Americi je imao glavnu ulogu u niskobudžetnom američkom filmu „Ljubav“ (Love) Vladana Nikolića, u kom je igrao Vanju Novakovića, bivšeg specijalca JNA, koji radi u Njujorku kao plaćeni ubica i nakon jednog neuspelog zadatka uzima za taoca svoju bivšu suprugu. Ulogu u filmu Trifunović je dobio slučajno, pošto je prethodni glumac otkazao učešće u filmu.

U 2005. je glumio u visokobudžetnom filmu „Karaula“ Rajka Grlića po romanu Ante Tomića „Ništa nas ne smije iznenaditi“ u koprodukciji svih država nastalih od bivše SFRJ. U filmu igrao je Ljubu Paunovića, buntovnog vojnika koji se usled sukoba sa starešinom Safetom Pašićem (Emir

Hadžihafizbegović) postaje psihopata. Do kraja godine imao je sporedne uloge u niskobudžetnoj domaćoj drami „Aporija“ Arisa Movsesijana, bosansko-hrvatskom-srpskom filmu „Sve džaba“ Antonija Nuića i domaćem „Uslovna sloboda“ Miroslava Živanovića.

U Americi Trifunović je imao male uloge u seriji „Spavači“ (Sleeper Cell) i u filmu „Sledeće“ (Next), u kom glumi teroristu koji pokušava da ubije glavnog protagonistu filma Krisa Džonsona (Nikolas Kejdž).

U 2007. imao je sporednu ulogu u američko-srpskom filmu „Srpski ožiljci“ („Serbian Scars“). Trifunović je želeo ulogu Gavrila u najskupljem srpskom filmu svih vremena „Sveti Georgije ubiva aždahu“, međutim, došlo je do „kreativnog razmimoilaženja“ između njega i reditelja Srđana Dragojevića.

U međuvremenu je nastavio da izgrađuje karijeru u Americi sporednom ulogom sina diktatora izmišljene zemlje u filmu „Rat korporacija“. Film je uglavnom dobio negativne kritike. Krajem 2007. i početkom 2008. bio je angažovan na snimanju filma „Turneja“.

Politika

Tokom '90-ih godina 20. veka učestvovao je na brojnim skupovima protiv režima Slobodana Miloševića. Trifunović navodi da se priključivao kampanjama Demokratske stranke sa ciljem da smanji Srpskoj radikalnoj stranci šanse za pobedu. Na izborima za predsednika Srbije 2017. podržao je Sašu Jankovića.

Odigrao je ključnu ulogu u pokretanju protesta u Srbiji 2018-19. godine, a gotovo istovremeno je i prihvatio kandidaturu za naslednika Saše Jankovića na mestu predsednika Pokreta slobodnih građana.

Predsednik Pokreta slobodnih građana od 25 januara 2019. godine do  27. septembra 2020 godine. 

Za člana Predsedništva Pokreta slobodnih građana izabran većinom glasova na Skupštini održanoj 27. septembra 2020. godine.