Saša Milenić | Predsedništvo | Pokret slobodnih građanaSaša Milenić

Član predsedništva

Saša Milenić je rođen 1967. godine u Foči (Bosna i Hercegovina). Osnovnu školu i gimanziju završio je u Kragujevcu (obe kao nosilac diplome Vuk Karadžić i zvanja omladinac generacije, odnosno, đak struke), a filozofiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Živi u braku sa pijanistkinjom Sanjom Vukosavljević Milenić, sa kojom ima troje dece, Nikolu (22), Anicu (20) i Strahinju (18), i Zmaja (5), koji nije pripadnik ljudske vrste (američki staford terijer). Zaposlen je kao predmetni nastavnik u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Zna za sebe otkad piše, a najznačajnije objavljeno: knjige pesama Pogledaj dom svoj (1989), Uklet posed (1991), S koca i konopca (1998), Crno na belo (2002), i esej Hristos i označitelji (2000). Poslednje tri godine za Kragujevačke novine piše stalnu kolumnu Prolegomena za novi početak.

Nikada nije ušao u politiku. Sam je izmišlja, kao što se oblikuje i literarno delo. Najveće političke uspehe postigao je sa nekadašnjim političkim partijama koje je inicirao, programski kreirao i osnivao: Zajedno za Šumadiju i Ujedinjeni regioni Srbije. Posle njihovog gašenja, sa istim idejama učestvovao je u obnavljanju Šumadijske regije, čije je trenutni predsednik, i osnivanju Pokreta slobodnih građana, udruženja na čijem se oblikovanju i razvoju i danas angažuje.

Bio je zamenik gradonačelnika Grada Kragujevca (2004 – 2008) i predsednik gradske Skupštine (2008 – 2014). Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije bio je u dva mandata (2008 -2012 i 2012-2014). Bio je član Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije i potpredsednik Foruma za nacionalnu strategiju kojim je, od osnivanja do svoje smrti i gašenja Foruma, predsedavao filozof Svetozar Stojanović.