Lidija Martinović | Predsedništvo | Pokret slobodnih građanaLidija Martinović

Članica predsedništva

Lidija je diplomirani inženjer (Beogradski Univerzitet, Šumarski fakultet, Odsek pejzažne arhitekture), a diplomirala je sa ocenom 10 iz oblasti Ekološkog menadžmenta i njegove primene.

Licencirani je odgovorni projektant, licencirani odgovorni izvođač radova i licencirani odgovorni urbanista. Sertifikovani je interni proveravač za upravljanje kvalitetom, obučeni profesionalni project-manager za napredne tehnike upravljanja i nosilac licence za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti.

Kao profesionalac je od početka karijere bila zaposlena u stručnim službama velike korporacije, zatim radila kao slobodni projektant i agent u prometu i zakupu nekretnina, a od 2018. pejzažni arhitekta u jednoj holandsko-grčkoj kompaniji.

Kroz profesionalnu karijeru bavila se projektovanjem i uređenjem javnih i zelenih površina, pejzažnim uređenjem objekata i kompleksa i upravljala investicionim projektima u oblasti zaštite životne sredine. Uz izradu urbanističkih planova i urbanističkih projekata, rukovodila je i izradom brojnih studija, strateških procena uticaja planova na životnu sredinu i procena uticaja objekata na životnu sredinu.

Vodila je i radionice za uređenje prostora i podizanje svesti lokalnog stanovništva o odnosu prema ambijentalnoj celini i održivom razvoju životne sredine, stručno prevodila stranu literaturu iz oblasti uređenja predela i učestvovala u projektima monitoringa stanja objekata u Srbiji sa aspekta zaštite životne sredine.

Obavljala je poslove konsultanta za organizaciju i obuku vlasnika biznis procesa, poslove organizacionog projektovanja, optimizacije i unapređivanja organizacione strukture kompanije, upravljanje sistemom kvaliteta.

Jedan je od osnivača Pokreta Slobodnih Građana i član Predsedništva PSG, organizovala je i vodila stručne tribine Pokreta i pruža terensku i političku podršku u gradovima Srbije. Sa kolegama iz Pokreta zastupa stav da struka mora da se poštuje i da je potrebno vratiti profesionalce i struku na vodeća mesta, kako u kompanijama, tako i u državnim i lokalnim organima uprave i zadužena je za koordinaciju Resornih odbora Pokreta.