Marta Vesović

Marta Vesović

Marta Vesović je rođena 25. septembra 2004. godine u Užicu. Završila je Gimnaziju ,,Sveti Sava“ u Požegi, a nakon toga upisuje Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer novinarstvo. 

Aktivizmom je počela da se bavi pre šest godina, kada je postala članica volontera Crvenog krsta, gde je napisala i održala mnoge radionice i edukacije o ljduskim i manjinskim pravima, koje promovišu vrednosti poput slobode, empatije, tolerancije i jednakosti. 

U srednjoj školi postaje volonterka na omladinskom radiu u Požegi, gde se bavi temama koje se tiču popravljanja i problema lokalne politike i kako podstaći mlade ljude, u malim sredinama, da se angažuju i bave aktivizmom i politikom.

Tokom srednje škole se bavila omladinskom politikom, organizujući razne fokus grupe i radionice koje su obrađivale teme kulture, neformalnog obrazovanja i medijske pismenosti.

Dobitnica je nagrade ,,Zlatni hrast“, za najbolju knjigu kratkih priča 2023. godine, koju izdaje izdavačka kuća Nova poetika. U svojim pričama analizira društvene i političke probleme koji prožimaju naše društvo već trideset godina, i na njih pokušava da pruži odgovor, koji podrazumava borbu za njenu ličnu slobodu kao i za slobodu svih ljudi koji je okružuju.

U Pokret slobodnih građana se učlanila u maju 2023. godine, nakon velikih majskih tragedija koje su duboko potresle svaku poru našeg društva. Smatra da se Pokret slobodnih građana u vremenu gde upotreba razuma predstavlja izvor stresa, a zabluda igra ulogu utehe duha,  bori za podizanje liberalnih principa – istine, slobode i pravde, koji su i njeni lični motivi za bavljenje politikom.

Govori francuski i engleski jezik.