Više je razloga za napuštanje, oni su politički, ekonomski i međunarodni, ali glavni  je to što Srbija u naredne tri godine mora da isplati vlasnicima evrobondova 4.5 milijardi dolara, a sredstava u budžetu za to nema i Vujović s tim ne želi da ima veze.“ saopštio je danas predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković

Janković je dodao da se Ministarstvom finansija upravlja spolja, a da se ministar sa svojom pomoćnicom Ivanom Matić sastaje po kafićima jer joj je Aleksandar Vučić zabranio da uđe u zgradu ministarstva. Takođe, jedan od razloga jeste i politička zloupotreba  Poreske uprave koja je služila kao sredstvo za politički progon neistomišljenika.

„U novembru je iz državnih rezervi NBS isplaćeno 750 miliona dolara za isplatu dospele rate evrobondova, što je direktno protivno zakonima, a 3. decembra dospeva nova rata od milijardu dolara, za šta novca u postojećem budžetu nema niti je ministastvo počelo da pravi planove za refinansiranje.“ rekao je Janković.

Razlozi za njegov odlazak se tu ne završavaju pošto se cela međunarodna situacija po Srbija promenila ,odnosno pogoršala u poslednjih godinu dana:  Srbija se približava Turskoj i Rusiji, a usporava evropski put; Pokreću se postupci pred međunarodnim, finansijskim institucijama protiv Srbije; Nesprovođenje preporuka GRECO komisije o korupciji zbog čega je Savet Evrope pokrenuo proces protiv Srbije; Stavljanje Srbije na spisak zemalja u kojima se pere novac; Pritisci Nemačke zbog kineskih investicija u Srbiji.


Vujovićeva procena je da je nemoguće u takvom ambijentu održati čak i spoljne elemente finansijske stabilnosti Srbije.
-Mi moramo da postavimo pitanje kuda to Srbija ide. Vučić je do juče bio lažni srpski nacionalista, a sada su on i njegovi mediji postali veći ruski nacionalisti od samih Rusa.


Pošto su njegova obećanja Zapadu izvetrila, postavlja se pitanje šta je sada obećao Putinu i Erdoganu da bi postao njihov najbolji prijatelj.
Do juče je bio najbolji prijatelj Mogerini i Tuska, po štetu građana Srbije, a kada nije ispunio obećanja njima okrenuo se novim prijateljima na istoku. – istakao je Janković

Janković je upitao  da li je tačno da 100 hiljada „Novopazaraca“ čeka na srpski pasoš u konzulatima u Turskoj, odnosno koliko takvih zahteva za takvo državljanstvo sa teritorije te zemlje postoji. Da li je Vučić dogovorio promenu demografske strukture na jugu Srbije, i da li je to obećanje Turskoj.

„Zbog čega je Srbija poslednja na listi prioriteta ove vlasti?  Srbija je napustila svoj evropski put. Stabilnost je ozbiljno narušena, a odnosi sa zemljama regiona su nikad lošiji. Srbija je zemlja neslobode u kojoj su sva ljudska prava ugrožena.“ zaključio je Janković.