Misija MMF-a uputila je predlog Vladi Republike Srbije da razmotri ukidanje skandaloznog „Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija“ na osnovu kojeg ova vlast još od 2014. godine krade penzije naših sugrađana, koje se u svim relevantnim međunarodnim propisima smatraju stečenom imovinom u koju se ne sme zadirati. Posebno je zanimljiv stav MMF-a prema ovom pitanju, budući da je do sada poslovično zagovarao politiku apsolutnog „stezanja kaiša“ u Republici Srbiji. To samo govori da pomenuti Zakon kojim se aktuelni vlastodržac već 4 godine besomučno hvali, značajno prevazilazi obim najstrože fiskalne politike i predstavlja ogoljenu pljačku naših najstarijih sugrađana.

Da je sreće, ovakav zakon nikada ne bi ni bio usvojen, a ako je već tako, Odbor za rad i socijalnu politiku PSG apeluje na vlast da ga u najskorijem roku stavi van snage i time život penzionera, ali i mlađih članova njihovih porodica učini podnošljivijim. Pogubna vlast SNS-a je, nažalost dovela do toga da od penzija više ne žive samo penzioneri, već i njihova deca i unuci, koji godinama čekaju na zaposlenje, a ukoliko ga i dočekaju pre napuštanja zemlje, ono po pravilu nije dovoljno da obezbedi osnovnu egzistenciju.

Najbolji đak osuđenog ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, koji trenutno pljačka Srbiju i njene građane sa pozicije predsednika Republike, brže bolje je danas u obraćanju javnosti iskoristio priliku da izrazi svoje neslaganje sa predlogom MMF-a stavljajući se u poziciju zaštitnika penzionera koji imaju penziju manju od 25 000 dinara na mesečnom nivou i koji nisu pogođeni merama štednje. Takvo ponašanje u stilu Robin Huda samo raspiruje podele unutar društva koje su već prisutne po mnogim pitanjima, a koje su velika prepreka razvoju naše države. Odbor za rad i socijalnu politiku PSG se zalaže za politiku koja prava siromašnih ne suprotstavlja pravima bogatih i koja nikada neće dozvoliti da se penzija od preko 25 000 dinara smatra viskom penzijom. Dakle, potrebno je ukidanje ovog pogubnog Zakona, vraćanje penzija na nivo pre njegovog donošenja, i konačno, ravnomerno povećanje kako „malih“, tako i „velikih“ penzija u skladu sa politikom racionalnog upravljanja budžetskim sredstvima.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, takođe je pokušala da iskaže svoj negativan stav prema predlogu MMF-a, međutim, njeno kratko izlaganje je obilovalo značajnim logičkim i pravnim kontradiktornostima, te je jako teško dati i letimičan komentar tog izlaganja. Ipak, njenim obraćanjem je provejavala činjenica da Srbija nema para da penzije vrati na prvobitni nivo. Odbor za rad i socijalnu politiku PSG postavlja pitanje premijerki kao i njenom patronu g. Vučiću, kako onda Srbija ima 500 miliona evra da pokloni koncesionaru aerodroma „Nikola Tesla“ ili 800 000 evra da plati 15 dana boravka Etihadove delegacije u beogradskom hotelu „Hajat“. Jesu li oni važniji od naših najstarijih sugrađana?

PSG Odbor za rad i socijalnu politiku