U Pokretu slobodnih građana u sredu, 11. oktobra 2017. godine, održana je tribina čija je tema bila borba za slobodu medija. Uvodničari tribine bili su: dr Jovanka Matić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović i prof. dr Rade Veljanovski.

"Ako je državna propaganda u nečemu uspela, ona je uspela da publici nametne stav o novinarima kao plaćenicima i izdajnicima", mišljenje je dr Jovanke Matić koja je svim prisutnima iznela podatke istraživanja čiji su rezultati pokazali da je saglasnost ispitanika sa tvrdnjom da je vlast u pravu kada neke novinare naziva izdajnicima, dominantna. 

Slaviša Lekić je istakao da "je naš veliki poraz bio kada nismo odbranili Utisak nedelje. Da se tada, ispred zgrade B92 našlo 500 hiljada umesto 500 ljudi, mi danas ne bismo o ovome pričali. Ne bi došlo do ovoga što se desilo "Vranjskim" i Vukašinu Obradoviću". Lekić je podsetio da vladajuća struktura snosi breme odgovornosti za sadašnje stanje medija, kao i medijskih sloboda. "Premijerka je juče u Evropskom parlamentu iznosila neistine kada je, između ostalog, rekla da u Srbiji nema istraživačkog novinarstva", zaključio je predsednik NUNS-a podsećajući na portale kao što su  BIRN, Insajder, CINS i KRIK. Ovi portali su osvojili najznačajnije nagrade u svojoj struci, međutim, premijerka, kao i njen prethodnik, to ne samo da ne uvažavaju, već te medije tretiraju kao državne neprijatelje.

Nedim Sejdinović smatra da bi u borbi za medijske slobode, koja bi trebalo da počne javnim pritiskom, morali da učestvuju novinari, medijski stručnjaci, kao i sve organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih i medijskih prava, a uz pomoć međunarodne zajednice. "Ne mislim da je to jednostavan posao, ali drugog izbora nemamo", zaključio je predsednik NDNV-a.

"Profesionalno i etičko novinarstvo. Ne novinarstvo za nas, ili za njih, protiv nas, ili protiv njih, već istinito, objektivno, etički ispravno novinarstvo. To je cilj." istakao je prof. Rade Veljanovski podsetivši na osnovnu funkciju medija- objektivno i istinito izveštavanje s ciljem informisanja javnosti o pitanjima od javnog značaja.


231 organizacija, kako medijskih, tako i civilnog društva, potpisalo je Proglas za slobodu medija,  što su učesnici tribine istakli kao prvi korak ka pobedi. Javnost ne treba da zaboravi na ulogu koju ima u razbijanju straha - straha prisutnog kako u  medijima, tako i među samim građanima.