Pokret slobodnih građana danas je svečano otvorio kancelariju u Sremskoj Mitrovici. Početak rada još jedne u nizu kancelarija koje Pokret otvara širom Srbije, promovisao je poverenik Pokreta za Sremski okrug Slobodan Stojilković, a dobrodošlicu prisutima poželeli su i predsednik Pokreta Saša Janković, kao i članica Predsedništva Aida Ćorović i član Predsedništva Srđan Škoro.

 

Rečima: „Ovo je kancelarija svih vas“, Stojilković je zvanično otvorio kancelariju Pokreta, naglasivši da vremena za svečanosti  nema, jer su ozbiljni zadaci pred svima nama. 

„Ove kancelarije od danas su oaza slobode. Ovde ćemo se svakodnevno okupljati, debatovati, usvajati predloge rešenja problema sa kojima se naš grad i sugrađani suočavaju. Već danas među našim prijateljima, komšijama, kolegama... moramo krenuti sa širenjem vrednosti i ciljeva oko kojih smo se okupili. Mora nas biti mnogo više, jer je to jedini način da pokrenemo promene, kako u Sremskoj Mitrovici, tako i u celoj našoj državi“.

 

Član predsedništva Srđan Škoro ukazao je na važnost da je potrebno da se građani što pre organizuju i podignu glas, jer nas je upravo ćutanje i okretanje glave od problema dovelo u ovakvo stanje:

„Ovaj prostor je iznedrio deset rimskih careva i bio svedok raznih osvajačkih pohoda, tako da će preživeti i braću Vučić, o kojima se na ulicama ovog grada govori šapatom. Moramo pomoći ljudima da se oslobode straha, da se organizuju i stanu na kraj daljoj devastaciji države.“

 

Članica predsedništva Aida Ćorović svim prisutnima je još jednom ponovila svoje priznanje da je postala političarka iz očajanja, ali ih i pozvala da se organizuju i sami izbore za normalan i miran života koji neće zavisiti od bahatog, bezočnog i ucenjivačkog sistema koji nam je nametnuo Aleksandar Vučić.

„Nikada se nisam predala i čekala da neko drugi nešto uradi za mene. To ne smete da uradite ni vi. Nikakav Brisel, Vašington ili Moskva neće rešiti naše probleme. Mi moramo da ih rešimo, jer se o našim životima radi.“

 

Čestitajući slobodnim građanima Sremske Mitrovice otvaranje kancelarije, predsednik PSG Saša Janković istakao je da često od ljudi širom zemlje dobija pitanje kada će Pokret otvoriti kancelariju u njihovom gradu/opštini, i da odgovor na to pitanje zavisi prvenstveno od njih – oni moraju da pokažu inicijativu, da se pokrenu, organizuju, a da će Pokret i on lično uvek biti uvek tu da ih podrži.

„Moramo da probudimo naše sugrađane, jer o nama i životima svih nas se radi. Niti smo lenji, niti smo glupi, niti smo neobrazovani – nismo ništa od onoga što nam naša vlast govori da jesmo. Problem leži u njima, ne u nama – u nemoralnim ljudima sa lažnim diplomama bez bilo kakvog osećaja odgovornosti, koji su dali sebi za pravo da mogu da nam drže lekcije iz demokratije.“ – istakao je Janković.

 

Naglasivši da je sloboda danas postala luksuz, jer smo došli do toga da u 21. veku moramo da osnivamo pokret slobodnih građana i da pronalazimo, i u okviru njega organizujemo, slobodne građane da se izbore za slobodu koja nam je oduzeta, predsednik Pokreta istakao je da promene moraju da počnu ovde - na ulicama naših gradova i sela, pa da dođu do skupštine, a ne obrnuto.

„Ovako više ne može i zato smo danas ovde. Ušli smo u sve ovo ne zato što nemamo šta drugo da radimo, nego zato što je normalan život u ovakvoj državi postao nemoguć. Društvo i država su nam sistematski razoreni. Pogledajte kakvu zemlju ostavljamo mladima – bez sudstva, bez  posla, bez emocije, bez bilo kakve perspektive. Na to nemamo pravo. Srbija može i mora bolje! Ovo je naša zemlja i niko ne može da nas natera da šapućemo u našim domovima i na našim ulicama. Vreme je da se organizujemo i povratimo slobodu koja nam je oduzeta, jer - moguće je!” – zaključio je svoj govor Janković čestitajući svim prisutnima na hrabrosti da danas budu ovde.

 

Kancelarije PSG u Sremskoj Mitrovici nalaze se na Trgu Nikole Pašića, u tržnom centru “Madesa” - lokal broj 25 i biće otvorene svakog radnog dana od 9 do 15 časova.