Na Trgu Republike u Beogradu u petak, 6. oktobra, održan je protest slobodnih građana pod nazivom „Odbrani slobodu“ na kojem je zatraženo stvaranje uslova za održavanje fer, slobodnih izbora. Ni kiša, ni hladno vreme, ni Vučićeve svakodnevne laži, ni to što je pola grada raskopano, uključujući specijalno za ovu priliku i Trg republike – nisu sprečili slobodne građane da izraze nezadovoljstvo aktuelnim režimom i započnu borbu za oslobođenje okupiranog grada i države.


Aida Ćorović: Vreme je da toksična i destruktivna vlast ode na smetlište istorije!

Skup je počeo uz zvuke pesme “Ovo je zemlja za nas” a otvorila ga je Aida Ćorović, aktivistkinja i članica predsedništva Pokreta slobodnih građana. Naglasivši da nije u stanju da pronađe dovoljno snažne, velike i lekovite reči za sve one roditelje čija deca leže po bolnicama otrovana hranom i bahatošću SNS bandita, ona se predstavila kao “očajna građanka koja želi komadić normalnog života koji neće zavisiti od bahatog, bezočnog i ucenjivačkog sistema koji nam je nametnuo Aleksandar Vučić ''.

Ćorović je rekla da je političarka postala iz očajanja i da je nije stid da to prizna, da je spremna da prihvati epitet “očajne političarke” ukoliko to znači da je časna i moralna osoba, da može uvek i u svakom trenutku da je rasplače tuđa patnja, bol i nesreća, ili da je obasja i zadivi saznanje o neverovatnim i hrabrim ženama koje čine nadčovečanske napore da održe svoje porodice na površini..

Zamolila je građane da sebi odgovore da li ih vređa razoren Beograd, da li ih bole otrovana deca jer je neko trebalo da strpa što više novca u džep, da li ih nervira poturanje milionskih cifara za fontanu, postavljanje besmislenih jarbola koji će se finansirati od novca predviđenog za odbranu od poplava, da li im smeta što je otet zajednički prostor za gradnju privatnih stanova, što nema odgovora za rušenje o Savamali, da li im je odvratno saznanje da opet gledamo njuške opskurnih likova iz devedesetih i da nam se na velika vrata vraćaju satrapi tih užasnih vremena...


Janko Baljak: Nemamo pravo da ćutimo! Oslobodimo okupirani grad i državu! Moguće je!

Janko Baljak, reditelj i član predsedništva Pokreta slobodnih građana, pozvao je okupljene da se suprotstave vlasti "koja ukida jesen otpočinjući novogodišnje slavlje u oktobru sa lažnim sjajem rasvete koja je nabavljena na nameštenim tenderima".

- Ova vlast bi da nam ukine i godišnja doba, da Deda Mrazom i preskupim novogodišnjim osvetljenjem skrene pažnju sa svakodnevnih laži, krađa i maltretiranja građana prestonice. Neko je preračunao da se za novac uložen u svetiljke moglo obezbediti 32.000 učeničkih stipendija u Srbiji. Ime i prezime ove vlasti je nasilje - istakao je Baljak.

Uz zaključak da se u Srbiju ponovo uvodi verbalni delikt, Baljak je najpre pozdravio prusutne studente FDU Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, učesnike protesta "Protiv diktature" protiv kojih je vlast podnela prekršajne prijave, a onda i upitao sve da li imamo prava da dozvolimo da vlast šikanira našu decu koja su se drznula da slobodno misle, da li želimo da generacije koje dolaze posle nas budu generacije uplašenih poslušnika koji će poznavati samo diktaturu kao oblik vladavine?

Naglasivši da je i režim svestan da je pad Beograda kraj bajke o "carevom novom odelu" i ubrzani početak demokratije u Srbiji, Baljak je pozvao sve okupljene da se danas, 6. oktobra, obavežu da će osloboditi okupirani Beograd i Srbiju i konačno završiti posao koji je započet pre tačno 17 godina, jer “Moguće je!”


Gojko Tešić: Trg pobune i slobode - mesto odakle počinje naša borba za oslobađanje okupiranog grada i države!

Gojko Tešić, književnik i profesor, svoje izlaganje započeo je stihovima pesme Dositeja Obradovića "Vostani Serbie". On je okupljene podsetio da je u mutnim i mračnim vremenima, pre više od dve decenije, Trg na kome stoje važio za "Trg pobune i slobode", i poželeo da on to i danas bude. Prema njegovim rečima, Trg republike bi trebao da postane Trg ujedinjenja opozicije, jer je to u ovim vremenima preko potrebno.

- Nasušna je potreba ujedinjenja razumne, trezvene, mudre i osvešćene opozicije, bez obzira na izvesne programske nepodudarnosti. Zaboravite čarke i sitne omraze, ujedinite se zbog onoga što je najpotrebnije nesrećnoj Srbiji i njenom narodu - poručio je Tešić okupljenim opozicionim liderima.


Vladimir Gajić: Apelujemo na građane da ne odustaju od svojih prava!

Advokat Vladimir Gajić rekao je građanima da prisustvuju novom demokratskom početku Srbije, i uverio ih da promena akutelnog sistema i vlasti nije moguća bez promena i demokratije.

- Ako želite da promenite društvo u kome vladaju mafijaška pravila igre, ako ne želite da se utvare JUL-a vraćaju na vlast kao da se pre 17 godina ništa nije dogodilo, ako ne želite da živite pod komandom lažnih doktorata i diploma nadam se da ćete krenuti sa nama na ovaj put za slobodu - pozvao je Gajić. On je apelovao na građane da ne odustaju od svojih prava za koja su se borili pre 17 godina - 5. oktobra.

- Danas se politički leševi Miloševićevog režima sprdaju sa onim što je narod legitimno stekao, a to je sloboda, podsetio je Gajić dodajući da veruje u duh slobode i pravde koji još uvek postoji u Srbiji. On je naglasio da je aktuelna vlast "patentirala" novi vid korupcije - "da krade po zakonu, a protiv Ustava čime ukida pravnu državu na najbezočniji ali prividno legalan način", zaključio je predsednik Advokatske komore Beograda.


Usaglašeni zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora:

  • Uređen i jasan birački spisak

Zahtevamo da birački spisak bude uređen, tačan i potpun, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku.

Tražimo da građani Republike Srbije mogu ostvarivati biračko pravo na teritoriji lokalne jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci. Time bi se sprečila zloupotreba biračkog prava fiktivnim prijavljivanjem prebivališta.

Zahtevamo pravo na uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora, preko ovlašćenih lica.

  • Zakonit sastav Gradske izborne komisije

Insistiramo na zakonitom sastavu Gradske izborne komisije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u njenom stalnom sastavu.

  • Jednak tretman vladajuće koalicije i opozicije u medijima

Zahtevamo da se dosledno i nepristrasno sprovode Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima, kao i Zakon o medijskim javnim servisima.

Tražimo da Regulatorna agencija za elektronske medije (REM) vrši svoju nadzornu funkciju u skladu sa zakonom i da se stara o ravnopravnom tretmanu političkih aktera u izbornoj kampanji.

Zahtevamo da se eliminiše prednost u medijskom predstavljanju za izborne takmace koji su istovremeno nosioci javnih funkcija, kao i da se zabrani izveštavanje o njihovim službenim aktivnostima dve nedelje uoči kraja izborne kampanje.

  • Prekid zloupotrebe javnih resursa u kampanji za račun vladajućih stranaka

Zahtevamo da se poštuje stroga zabrana korišćenja državnih i javnih resursa u svrhe izborne promocije vladajuće koalicije, u skladu sa preporukama OEBS-a.

  • Praćenje izbora u Beogradu od strane domaćih i međunarodnih posmatrača

Tražimo od vladajućih stranaka da se pozovu i omogući praćenje izbora od strane domaćih i međunarodnih posmatrača, uključujući misije OEBS-a u punom kapacitetu.


Filip Vukša: Vreme je da ovaj grad povede neko ko nije korumpiran i kompromitovan!

Student Filip Vukša upitao je okupljene zašto njegova generacija masovno odlazi u inostranstvo i odgovorio da je to zato što je "jedna vlast okupirala sve, a napreduju samo oni blisku njima". On je rekao da se zalaže za promene u društvu kako ne bi mora da uzima džeparac od mamine plate i tetkine penzije ili čeka posao preko zadruge, već da može da napreduje u svom poslu iako nije član neke stranke. Vukša je podsetio i na održavanje studentskih protesta posle predsedničkih izbora u aprilu, kada je veliki broj njegovih vršnjaka pokazao na ulicama šta misli o aktuelnoj vlasti.

- Mase su se podigle, izašli smo na ulice mi studenti, građani svesni i obični ljudi, na ove reči okupljeni su gromoglasno reagovali u znak podrške, a kada je Vukša ukazao da su na skupu i studenti Pavle i Gavrilo, koji su dobili prekršajne prijave kao organizatori skupa, masa je glasno negodovala.

- Tim prijavama se sudi svima nama, svi smo mi optuženi! Hajdemo sa njima na sud da dokažemo da smo Beograđani, a ne prestupnici - završio je Vukša uz gromoglasan aplauz rekavši da je vreme da ovaj grad povede neko ko nije korumpiran i kompromitovan.


Sergej Trifunović: Sledeći protest zakazan za 20. oktobar!

Sergej Trifunović, glumac i osnivač Pokreta slobodnih građana, je umesto govora čitao poemu Vladislava Petkovića Disa "Naši dani" u kojoj pesnik ukazuje na pogubno ponašanje, po narod i državu, tadašnje vlasti, uz napomenu da bi Dis verovatno bio uhapšen da je takvu pesmu danas "okačio" na Fejsbuk.

Posle stihova: "Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podig'o se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci. Razvilo se crno vreme opadanja...", Trifunović je dodao da će aktuelnu vlast rado snabdevati literaturom kada budu u zatvorima.

„Mi nismo opozicija, već pozicija! Pozicija je tamo gde je zdrav razum, svest, ljubav! Oni su opozicija! Ne gubite to iz vida! Oni su opozicija!“, zaključio je skup Trifunović i najavio novi protest za 20. oktobar uz poruku da se nada da građanima tog dana “neće biti hladno”.


Izvori:

  • Video: Kurir