Članovi Pokreta slobodnih građana, zajedno sa članovima Čuvara Starog grada i ovog petka su se okupili u Pionirskom parku kako bi postavili pitanja na koja vlast duguje odgovore građanima. Aleksandar Vučić ni ovog puta, kao i prethodnih šest godina, nije imao hrabrosti da se pojavi i suoči sa istinom ali je kao zamenu poslao osuđenog zločinca Simu Spasića, kao što je pre nekoliko dana poslao članove Vulinovog Pokreta socijalista. Predsednik PSG, Saša Janković, javno je odgovorio na pitanja koja mu je posredstvom Vulinovih sledbenika postavio Aleksandar Vučić, ali je ponovio pitanja od kojih Vučić konstantno pokušava da pobegne.

 

-Pitao me je  Aleksandar Vučić, ko je ubio mog prijatelja pre četvrt veka u mom stanu? Oglušio se na javnu molbu oca i porodice pokojnog Predraga da se taj slučaj više ne zloupotrebljava, jer njemu ništa nije sveto - ni svoja pa ni tuđe porodice. Odgovor je: istraga zvaničnih državnih organa pokazala je da Predrag nije ubijen i taj slučaj je okončan pred policijom, tužilaštvom i sudskim instancama. Tada su postojale kao institucije, ne kao njegovi pioni.

Pitao me za broj ljudi kojima sam pomogao?: O načinu na koji sam uspostavio instituciju Zaštitnika građana i radio svoj posao, svedoče drugi, ne ja. Iz godišnjih izveštaja koji su razmatrani u Narodnoj skupštini, kako zakon propisuje, dok nije počela diktatura a  zakoni  prestali da važe, može se videti 10.000 pojedinačnih slučajeva u kojima je institucija Zaštitnika građana omogućila ljudima da ostvare prava koja im je vlast nepravedno uskratila. A kolektivni slučajevi govore o stotinama hiljada ljudi. Sve bebe bez obzira na datum rođenja dobile su pravo na najkvalitetniju vakcinu, beskućnici su dobili pravo na lična dokumenta, pripadnici vojske pravo na sindikalno organizovanje, smanjene su liste čekanja zabranom lekarima da dopunski rade dok redovni pacijenti čekaju...stotine hiljada hektara zemlje, hiljade zgrada upisane su u svojinu Republike Srbije i omogućena njihova restitucija... 

Čiji sam audi vozio tokom predsedničke kampanje? - privatna firma iz Čačka dala je na korišćenje taj auto uz ugovor o donaciji, koji je bio predmet bezbrojnih kontrola.

 

Ja sam odgovorio na pitanja Aleksandra Vučića, baš kao da sam ja, a ne on na mestu predsednika Republike i imam obavezu da odgovaram ljudima. A šta je sa njim? Svi znamo kako je, sa peglanim listićima koji se u podrumu razmnožavaju, uz nasilje, pritiske, zloupotrebe i laži došao na ovo mesto. On duguje  neke odgovore:

 

Aleksandar Vučić neprestano krši Ustav Republike Srbije.  Njegov nedostatak političke i svake druge hrabrosti, zbog čega stalno priča kako se nikoga ne boji, kao i njegova nesposobnost zbog čega stalno priča da bez prestanka radi, nisu Ustavom zabranjene.  Međutim, preuzimanje nadležnosti drugih državnih organa, potčinjavanje države svojoj stranci i stalno pravljenje podela među građanima koje bi podjednako trebalo da predstavlja jesu.

 

Zato ga pitamo: 

 

Zašto gaziš Ustav Srbije i ceo pravni poredak, a dužnost ti je da ga štitiš?

 

Šta si tražio na sastanku predsednika Vlada u Sofiji i zašto si, posle svih, uništio i instituciju Vlade Republike Srbije?

 

Zašto se zaklanjaš iza unutrašnjeg dijaloga, referenduma i velikih sila kada je u pitanju rešenje pitanja Kosova i Metohije.

 

Da li će svi počinioci ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, albanski i srpski, biti izvedeni pred lice pravde i zašto se toga bojiš ti i tvoji najbliži saradnici na Kosovu, sa obe strane?

 

Dokle ćeš tvojim kompleksima iz mladosti opterećivati i sramotiti funkciju koju si prisvojio i celu zemlju?

 

Poznaješ li osobu koja je naručila ubistvo Olivera Ivanovića i da li zbog toga istraga stoji u mestu? - završio je Janković

 


Izvori: