Pokret slobodnih građana potpisao je danas sporazume o strateškoj saradnji sa Pokretom za Preokret, Pokretom tima  Protiv Diktature, udruženjem Šumadijska regija i Novim Pokretom.

 

Predsednik PSG, Saša Janković, istakao je da pokreti, građanske inicijative, esnafske organizacije i sindikati predstavljaju tkivo svakog demokratskog društva i da samo njihovo zajedničko delovanje može dovesti do ostvarenja cilja- normalnog života građana Srbije.

-Za nas pobeda na izborima nije cilj sam po sebi, već samo sredstvo za ostvarivanje cilja, a to je promena načina vršenja vlasti i povratak spokoja u živote  građana- izjavio je Janković, dodavši da razlike među ovim organizacijama nisu prepreka, već prednost koja omogućava obuhvatanje interesa što većeg broja građana.

 

Predstavnica Pokreta tima Protiv Diktature, Tijana Hegić, istakla je da građanski aktivizam ne isključuje i političko delovanje, naročito kad je reč o mladim ljudima koji, uprkos svim problemima, žele da ostanu u Srbiji i dodala da i da će se kao građanski aktivisti truditi da predstavljaju najbolju vezu između građana i političara.

 

-Svi politički subjekti nalaze se pred jasnim izborom: Biti na strani i pomagati diktatorski režim ili se suprotstaviti uništavanju institucija pravne države. Ova druga opcija je utkana u temelj našeg Pokreta, a diktatorskom režimu se jedino možemo suprotstaviti zajedničkim delovanjem- izjavio je predsednik Pokreta za PREOKRET, prof. dr Janko Veselinović.

 

Predsednik Novog pokreta, Rešad Hodžić rekao je da mu je čast što je deo ovog tima i izrazio uverenje da će ovaj, ali i budući sporazumi svakako dovesti do najboljeg ishoda.

-Moramo ostaviti sujetu po strani, pronaći zajednički interes u našem političkom delovanju i udruženim snagama iskoreniti tiraniju u Srbiji- naglasio je Hodžić.

 

Saša Milenić, predsednik udruženja „Šumadijska regija“ podsetio je prisutne da saradnja sa Pokretom slobodnih građana postoji već duže od šest meseci, ali da potpisivanje ovog sporazuma nije puka formalnost, već kruna dosadašnje zajedničke borbe za razvoj Srbije.

-Borba za participativnu demokratiju i  razvoj lokalne samouprave koja je postupcima autokratske vlasti potpuno uništena predstavlja naš zajednički cilj.

 


Fotografije: Nikola Mitić