Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković i predsednica Mađarskog pokreta (MP) Livija Jo Horti potpisali su danas u Subotici sporazum kojim su formalizovali saradnju dve organizacije.

 

Sloboda misli i uverenja, društvena raznolikost i tolerancija uz poštovanje različitosti i sprečavanje jednoumlja - vrednosti su na kojima je baziran juče potpisani sporazum između Pokreta slobodnih građana i Mađarskog pokreta.

 

„Mi zaista verujemo da treba da gradimo snagu u jedinstvu razliitosti, a ne u jednoumlju. I zbog toga smo od prvog momenta prepoznali jedni druge kao partnere i jako mi je drago što je Mađarski pokret svo vreme stabilan, čvrst, solidan i iskreni partner Pokreta slobodnih građana, već evo skoro godinu dana“ – rekao je Janković.

On je ocenio da je MP u Subotici pokazao doslednost u otporu prema režimu za koji je ocenio da i za Srbiju i za Suboticu predstavlja zlo.

„Ne može drugačije da se opiše ovo što se dešava. A to je loše i na ekonomskom, i na političkom i na društvenom planu. Na žalost, režim koji vlada podstiče konflikte među ljudima. Deli naše društvo na „za“ i „protiv“ i u korenu te podele je jedna vrsta agresije koju mi zaista želimo da pretvorimo, dakle te razlike koje postoje, da pretvorimo u našu snagu“ – rekao je Janković.

Navodeći „pogubne strane režima“, on je podsetio na „slučaj Laban“, kao i na to da je MP tražio njegovu odgovornost i po pitanju neprijavljene imovine.

„Nije ova vlast takva kakva jeste iz nekih apstraktnih razloga, nego veoma lukrativnih. Na kraju se to svelo na neprijavljenu imovinu velike vrednosti u drugoj državi, i mi moramo da stanemo na put tome“ – rekao je Janković.

On je naglasio da dve organizacije ne ujedinjuje samo to protiv čega su nego i zajedničke vrednosti – demokratija, društvo socijalne pravde, vera u zemlju razvijene tehnologije i visokostručne radne snage, vera u prosvećenu i institucionalnu zemlju u kojoj niko pojedinačno neće biti „gospodar rata i mira“, u kojoj će različitosti biti shvaćene kao kvalitet, itd.

„Što je jača i zaštićenija svaka manjina, pa i mađarska, to je jača Srbije. I obrnuto – što je jača Srbija, bolje i snažnije treba da se osećaju pripadnici nacionalnih manjina“ – rekao je Janković.

On je dodao da ovo ne znači da PSG neće formirati odbor u Subotici i pozvao sve građane da se i sami politički angažuju.

 

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta Jene Maglai ocenio da su zajedničke vrednosti spojile ove dve organizacije, a ne lični ili materijalni interesi.

„Smatramo da je veoma loša situacija. Smatramo da naša zajednica i naša država idu u veoma lošem pravcu. Iz tog razloga moramo da zajednički radimo da promenimo tu situaciju. Smatram da ćemo i jedni i drugi jačati. Kako bude Pokret slobodnih građana u političkom smislu jači i imao veću podršku naših sugrađana, tako će i Mađarski pokret. I obrnuto“ – rekao je Maglai.

 


Izvori: