Osnivačka skupština Pokreta slobodnih građana usvojila je statut Pokreta i za prvog predsednika izabrala Sašu Jankovića. Izabrani su i članovi predsedništva Pokreta - Aida Ćorović, Goran Marković, Srđan Škoro i Dušan Teodorović.

Opšti cilj Pokreta je postizanje i unapređenje dostojanstva i blogostanja u demokratskoj državi i pravednom društvu.  Među temeljnim vrednostima na kojima je zasnovan Pokret su ravnopravnost, bratsvo i solidarnost među ljudima i narodima, a Srbija se vidi kao država građana, a ne podanika. Slobode i prava čoveka najviša su vrednost koju je država dužna da štiti i garantuje, ističe se u statutu Pokreta koji se zalaže i za socijalnu pravdu, razvoj i modernizaciju zemlje u kojoj treba izgraditi jasnu podelu vlasti, nezavisno sudstvo, slobodne medije i u kojoj treba stvoriti uslove za fer i slobodne izbore.

“Sada imamo posla. Pokret će vratiti osmeh na lica građanki i građana. Radićemo i uraditi uspešan posao. Okupili smo se zarad ozdravljena društva koje je duboko podeljeno. Imamo mnogobrojne ciljeve koje ćemo ispuniti zahvaljujući demokratičnosti koju smo i danas, ovde na osnivačkoj skupštini, pokazali. Uspeh zavisi od svakog pojedinačno i od svih nas zajedno. Počastvovan sam što sam izabran za predsednika pokreta i verujem da ćemo vrlo brzo reći da je Srbija bolje mesto za život.” Istakao je Saša Janković, izabrani predsednik Pokreta slobodnih građana.

Sedište pokreta nalazi se u Beogradu, u ulici Ilije Garašanina 22, a predstoji i formiranje lokalnih odbora u svim gradovima Srbije.