„Branićemo Bor, RTB, slobodu i demokratiju, staćemo na put bahatoj i kriminalizovanoj aktuelnoj vlasti, poslaćemo u istoriju Spasovskog i sve ostale njegove poslušnike koji preletajući iz partije u partiju nikako da se sklone i prepuste mesto mlađima i sposobnijima. Ovo je neka vrsta „okupacije“ i uzurpacije državnih resursa, uterivanja straha građanima, osiromašenja i beznađa.  Lokalne spahije, poput borskog, zaječarskog ili jagodinskog, svejedno je, svuda ih je po Srbiji, drže sve u svojim rukama, od medija do državnih preduzeća. Oni upravljaju našim životima i u tome vide svoju moć. Vladaju uz podršku mafije i vrha partije na vlasti. Bor nije zaslužio da ga vodi i sa njim manipuliše klika koja je  RTB i opštinu dovela do prosjačkog štapa. Uništili su ne samo kombinat bakra, nego i javni sektor. Četvrtog marta slobodni Bor okreće im leđa. I Spasovskom, i Šainoviću, i Ničiću. Građani se oslobađaju straha i to je najvažnije za pobedu i gledanja u bolju budućnost“ – samo su neke od poruka sinoćne konvencije koalicije „MI ili ONI  – Ujedinjeni za Bor“, održane u prepunoj dvorani Doma kulture, u prisustvu čelnika ujedinjenih stranaka, simpatizera i građana, kao i gostiju iz Beorgrada: poznatih umetnika, Janka Baljka i Siniše Kovačevića i predsednika Pokreta slobodnih građana PSG Saše Jankovića.

 

Prof. Svetlana Anđelković, prva na izbornoj listi „MI ili ONI“, obratila se prisutnima rekavši – da je mislilia da govori o neokrečenim školama i materijalnom položaju zaposlenih, ali se predomislila nakon najnovije ucene njenih kolega da potpisuju sigurne glasove u kancelarijama svojih direktora. – To što se ljudima u prosveti iznuđuju potisi jeste krivično delo i odgovorni će morati da se suoče sa zakonom. To je sramno i nedostojno i još je gore što se, kruže priče po gradu na svakom mestu, isti „metod“ primenjuje i u RTB-u, javnom sektoru, gde god ima prostora – rekla je Anđelkovićeva.

 

Dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške narodne partije, govorio je o lošoj vlasti i pogubnoj koaliciji SNS-SPS posebno naglašavajući štetno ponašanje direktora RTB-a Spaskovskog.

Snežana Tasov, predsednik borskog PSG, podsetila je na siromaštvo, nezaposlenost i odlazak mladih u inostranstvo, napominjući da je za ekonomsku sunovrat Bora kriva aktuelna vlast koja je dozvolila da se kombinat bakara permanentno urušava.

Radiša Todorović, DSS, govorio je o lošem položaju penzionera na koje se vlast „obrušila“ svim silama ne prezajući da najavi, uz podršku nesalomivih Krkobabića, i rasprodaju imovine Fonda penzionog osiguranja.

Dr Goran Golubović, Zajedno za Srbiju, podsetio je na teškoće u zdravstvu, preveliku nezaposlenost u Boru i stvaranje atmosfere straha od vladajućih „knezova i kabadahija“.

Govorili su i predstavnici“pobunjenih inženjera“ iz RTB-a i zaječarskog DS-a.

 

-Bor je pobedio Beograd, ujedinio je opoziciju, ljude koji žele dobro svojoj zemlji i svom narodu kroz zdrav sistem vrednosti i stvaranje moderne, prosperitetne i hrabre Srbije. Vaš slogan MI ili ONI je odličan, ali je, eto, beogradski od danas malo bolji: „Kad ode Mali, otići će i Veliki“ – istakao je Janko Baljak.

 

-Beograd i Srbija gledaju u demokratski Bor. Ovde okupljeni su snaga i sutrašnjica ovog grada. Spaskovski i njegovi poltroni neće dugo, oni znaju da će morati da odgovaraju za sve loše što su učinili. A toga nije malo. Srbija se budi, Bor je na nogama, mnogo je ponosnih i mislećih ljudi uz vas, vi ćete dobiti bitku 4. marta. Nema ko drugi – kazao je Siniša Kovačević.

 

-Ceo radni vek bio sam pravnik i borio sam se za pravdu i dostojanstvo čoveka. Vi to danas činite. Na vama je da spasite Bor i pomognete Srbiji da progleda, da više ne drhti pred oholom bratijom, pred onima kojima vam nisu dorasli. Ne može ni Bor, ni Beograd više da trpi javašluk, neznanje, bahatost, srljanje u opštu propast, bezakonje, nepravdu, mafijašenje. Oni nas satanizju gde god stignu u svojim mračnim medijima, ali mi ne kažemo da smo bez grešaka i mana, ne bežimo od odgovornosti. Doći će dan kad će podneti račune za sve svoje gluposti i neviđene malverzacije. Komunisti su imali Goli otok, ovi nas šalju još dalje – po belom svetu, u razne nedođije. Naša deca ovde moraju da ostaju, u svojoj zemlju, u svom Boru i Beogradu – rekao je Saša Janković.

 

Konvenciju je energičnim govorom, prekidan aplauzima, završio nosilac liste „MI i ONI – Ujedinjeni za Bor“, Dragan Marković. On je posebno naglasio – da „ova koalicija neće da laže građane kao aktuelna vlast, neće da beži od bilo koje i kakve istine, neće da zatvara medije u kojima, kao u nakaradno privatizovanoj TV Bor, nigde nema onih koji drugačije misle“. Radićemo transaprentno, nećemo arčiti i bacati novac građana kao ONI, kao ova bahata vlast koja je uništila javni sketor, koja je RTB Bor dovele do sumnjive privatizacije. Mi ne damo RTB – e jer je potreban našoj deci, budućim generacijama. Šta ćemo drugo ako nećemo RTB-e da im ostavimo. Spaskovski i slični moraju da odu u istoriju i zaborav i da se takvi niklada više ne pojave na ovim prostorima. Nedeljni izbori su prilaika da im pokažemo da im je prošlo vreme i da ih čeka zaslućžena kazna. Pobeđujemo ubeeđeni da može bolje i više, hrabrije i drugačije. Borimo se za slobodu i demokratiju Bora i tu nema dileme. Do pobede...

 


Izvori: