Neravnopravno i neistinito izveštavanje jedan od najvećih problema našeg društva; javni servis i drugi mediji sa nacionalnom frekvencijom tokom poslednjih izbora kršili su zakonsku i profesionalnu obavezu da informišu građane objektivno, istinito, ravnopravno i blagovremeno, a u Srbiji danas za to nema sankcije jer institucije ne rade svoj posao. To su zaključili učesnici tribine  „Mediji i izbori“ u organizaciji Odbora za medijsku politiku Pokreta slobodnih građana koja je održana u petak, 14. jula u sedištu Pokreta.

Doktorand na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Stefan Janjić predstavio je  istraživanje novosadske Novinarske škole o zastupljenosti kandidata i stranaka u elektronskim medijima tokom predizborne kampanje, koje je pokazalo da je u nekim medijima Aleksandar Vučić bio i do 400 puta više zastupljen od ostalih opozicionih kandidata. Vlast je po zaključcima ovog istraživanja, takođe, za više stotina puta sklonija kreiranju  pseudo- događaja za vreme predizborne kampanje nego u periodu van iste.

Netačne su tvrdnje REM-a da nisu dužni da reaguju na kršenja medijskih propisa i da nemaju zakonske alate za to, ocenio je predsednik Odbora prof. dr Rade Veljanovski. On je istakao da je došlo vreme u kome sa sigurnošću možemo upotrebljavati sintagmu “režimski mediji”.

 Između ostalih, u diskusiji su učestvovali  Milan Vlajčič, Gordana Suša, prof. dr Neda Todorović, Nedim Sjedinović i mnogi drugi.

Prisutnima se obratio i predsednik Pokreta Saša Janković, ocenom da ne treba skrštenih ruku čekati pad nedemokratske vlasti, već se treba pripremati za važne državne poslove,  tražiti rešenja za nagomilane probleme i ljude sa integritetom i znanjem da ih reše.

Prof. Veljanovski najavio je da će Odbor za medijsku politiku Pokreta nastaviti da organizuje ovakve događaje, konsultujući se sa ljudima iz struke i zainteresovanim građanima, a s ciljem identifikovanja najvećih manjkavosti našeg medijskog sistema i utvrđivanjem rešenja za njih.