Režim Aleksandra Vučića je u poljoprivrednoj politici pokazao uspeh samo u uzimanju novca od poljoprivrednika, dok je agrarni sektor po svojim performansama i dalje daleko ispod evropskog proseka, uprkos svim prirodnim predispozicijama.

Pokret slobodnih građana zahteva hitne izmene Zakona o vodama i ukidanje plaćanja naknade za odvodnjavanje, koju plaća gotovo svaki poljoprivrednik u Srbiji. Visina naknade za odvodnjavanje u pojedinim slučajevima iznosi i preko 1000 dinara po hektaru (u Vojvodini je godišnji prosek 1200 dinara po hektaru). Ipak, poljoprivredni proizvođači i dalje trpe štete od poplava usled neodržavane kanalske mreže, pa ostaje nejasno u koje svrhe se troši ovaj budžetski prihod. Ovo je dokaz da javna vodoprivredna preduzeća umesto da upravljaju vodnim objektima za odvodnjavanje, koji su u javnoj svojini, služe isključivo za zbrinjavanje partijskog kadra Srpske napredne stranke.

Takođe, Član 173 Zakona o vodama predviđa da se naknada za odvodnjavanje ne plaća za poljoprivredno zemljište za koje se plaća naknada za korišćenje vode za navodnjavanje. Dakle, zakonodavac je predvideo da naknadu za odvodnjavanje plaćaju svi osim onih koji zapravo koriste sisteme za odvodnjavanje. Ovom prilikom podsećamo i na činjenicu da je poljoprivredi Srbije daleko veći problem navodnjavanje, a ne odvodnjavanje, kao i da smo u pogledu navodnjavanih površina na evropskom začelju.

 

PSG Odbor za poljoprivredu