Gostujući u jutarnjem programu RTS1 09.09.2017 godine direktor za proizvodnju električne energije EPS-a Savo Bezmarevič, rekao  je da EPS proizvodi dovoljno struje za naše potrebe i da ima  dovoljno i za izvoz, što je moguće u prekogrničnom prometu ali činjenica je da u ukupnom bilansu nemamo dovoljno struje.Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je za ''Blic'' od 09.09.2017 godine  rekla da je Srbija  u energetskoj krizi i da nam nedostaje struja  koju  uvozimo  a treba da uvozimo i ugalj i naglasila da Srbija dnevno  plaća 400 hiljadu evra za uvoz struje. Po ceni od 40 evra za megavatsat to odgovara dnevnoj proizvodnji  termoelektrane snage 500 megavata. Sličan podatak je izneo i  Branko Ružić, direktor '' Enerdži sejving grupe'' za ''Večernji Novosti'' 04.04.2017 godine, da Srbiji nedostaje još jedna termoelektrana snage 620 megavata. U prilog ovome govori i podatak iz ''Politike'' od 17.04.2017 godine da je od početka godine uvezeno struje u vrednosti od 42 miliona evra. 

Nesporno je da je naša energetika u krizi jer nismo izgadili ni jednu novu elektranu u poslednjih 30 godina a u prethodnih 20 godina smo izgradili 12 velikih termoelektrana na ugalj. Kritičan momenat se desio kada  se odustalo od izgradnje TE TO KOlubara B elektrosnage 2x350 megavata  i toplotne  2x380 megavata , gde je uloženo 350 miliona dolara, čime  je trebalo da  se  racionalno i dugoročno  reši snabdevanje Srbije strujom i grejanje Beograda.

Sadašnja namera da se za 200 000 000 evra  izgradi toplovod za grejanje Novog Beograda iz TENT-A radi uštede na uvozu  gasa  smanjila bi inače nedovoljlnu proizvodnju struje i povećala troškove uvoza  i od te namere treba odustati. Uštedu na uvozu gasa za grejanje treba rešavati boljom termoizolacijom zgrada i boljom regulacijom sistema za grejanje, jer je u nekim stanovima bilo pretoplo pa su se otvarali prozori.

Radi stabilizacije naše energetike i cele privrede treba se vratiti 15 godina unazad, završiti TE TO Kolubara B za 900 000 000 evra, dugoročno usmeriti razvoj energetike na biomasu i razvijati tehnologije za njenu proizvodnju i primenu jer imamo dovoljno zemljišta i radnika za ove poslove. Tako bi se i poljoprivreda, podigla i povećala zaposlenost  i zajedno sa energetikom doprineli razvoju Srbije.

Za  stabilizaciju  razvoja naše privrede treba angažovati i penzionere, ali ne radi besplatnog korišćenja njihovih penzija za fiskalnu stabilozaciju već radi korišćenja njihovih  znanja i iskustva.

Mioljub Stanković, diplomirani mašinski inženjer