Govor Janka Baljaka, reditelja i člana Predsedništa Pokreta slobodnih građana, na protestu slobodnih građana pod nazivom „Odbrani slobodu“ na Trgu republike u Beogradu, 6. oktobra 2017. godine, na kojem je zatraženo stvaranje uslova za održavanje fer, slobodnih izbora.

 

"Slobodni građani Beograda,

Srećna Nova godina!
Ova vlast bi da nam ukine godišnja doba. Za početak jesen. Da zabavljeni Deda Mrazom i preskupom novogodišnjom rasvetom ne vidimo kako nas svakog dana lažu, kradu, maltretiraju. Neko je preračunao da se za svetiljke nabavljene na sumnjivom tenderu moglo obezbediti 32 000 učeničkih stipendija u Srbiji.

Ime i prezime ove vlasti je nasilje. 
Prošlo je godinu i po dana od noćnog nasilja pod fantomkama u Savamali. Šta je policija u svom izveštaju uspela da utvrdi? Ništa. Šta se dogodilio sa Vučićevim "kompletnim idiotima" iz vlasti? Ništa. Jedan od njih, gradonačelnik Siniša Mali će mirno dočekati kraj svog mandata iako u međuvremenu ozbiljno optužen i za nasilje u sopstvenoj porodici.

Možemo li kao građani da ćutimo na ovakvo ponižavanje policije i tužilaštva ili ćemo sada nakon ovolikog mrcvarenja insistirati na odgovornosti i svih onih koji su odugovlačili, prikrivali i zataškavali dokaze o noćnom nasilju u Savamali?
"Beograd na vodi" taj malograđanski spomenik opsenjivanju prostote nastao na fizičkom i pravnom nasilju dopisao je u svoj neslavni CV i jedno lice sa poternice. Palestinac Muhamed Dahlan, jedan od inspiratora ovog projekta kome su naše vlasti na tajnoj sednici dodelile srpsko državljanstvo od pre par dana je na listi Interpola zbog korupcije. Da li ste o tome čuli vest u Drugom dnevniku?

Ali zato naša policija pola godine posle studentskih protesta nakon predsedničkih izbora šalje prekršajne prijave studentima kojima je lično Aleksandar Vučić garantovao da mogu bez posledica izražavati svoje nezadovoljstvo. U Srbiju se ponovo vraća verbalni delikt. Zastrašuju se građani pred buduće proteste.

Imamo li prava da dozvolimo da šikaniraju našu decu koja su se drznula da slobodno misle? Pitam Vas to kao profesor, roditelj, slobodni građanin? Želimo li da generacije koje dolaze posle nas budu generacije uplašenih poslušnika koji će poznavati samo diktaturu kao oblik vladavine?
Hoćemo li dozvoliti da nam decu još u osnovnoj školi osim lažima i bukvalno truju špagetama bolonjeze koje su na nameštenim tenderima zakuvali SNS partijski funkcioneri? Hoćemo li ćutati samo zato što taj ručak nisu pojela naša deca?

Strahom žele da okuju naš grad. Strah je njihovo najjače oružje. 
Budimo hrabri i solidarni. Neophodna nam je elementarna građanska solidarnost sa svim žrtvama nasilja. Nekoliko stotina metara odavde u Nušićevoj ulici pravi primer daju građani koji vode bitku da porodica Petrović sa dvoje male dece ne bude izbačena na ulicu. Policijske snage koje učestvuju u ovom izbacivanju iz stana ne angažuju se ni prilikom hapšenja ozbiljnih narko-dilera.

Svakodnevno nasilje koje se vrši nad medijima preti da dovede do ukidanja novinarske profesije. Ali medijski mrak nije samo problem novinara. Svima nam se ukida ljudsko pravo na informisanje. Guraju nas u mrak u kome se lakše krade, laže, manipuliše.

Nasilje nad duhom, arhitekturom i saobraćajem ovog grada poslednjih dana poprima razmere potpune kataklizme. Bahato predizborno raskopavanje grada ugrozilio je najosnovnije kretanje, svakodnevni život, funkcionisanje hitne pomoći. To jeste sadističko ruganje svima nama.
Pet godina su u predizbornoj kampanji i kao da ništa drugo ne rade nego smišljaju kako će pokrasti izbore. Poslednjih meseci igraju bizarnu igru premeštanja hiljada partijskih poslušnika iz cele Srbije u beogradske opštine. Vračar ima 5 000 a Zvezdara 10 000 više birača nego pre nekoliko meseci? Doktorirali su izbornu krađu a sada sa živim ljudima usavršavaju predizbornu krađu glasova. U njihovom sistemu vrednosti ljudska bića su samo glasačka mašina koja će po obavljenom poslu promeniti prebivalište i vratiti se u rodni kraj jer će i tamo uskoro biti novih izbora.

Povod zbog koga smo se danas okupili je pitanje našeg elementarnog ljudskog dostojanstva. Ovo više nije pitanje za političke partije, pokrete, nijanse u programima. Da li ćemo sebe lišiti građanskog i ljudskog prava na slobodne i poštene izbore? Koliko još dugo smo spremni da im dopuštamo da nam vređaju inteligenciju?

Zahtevi za izborne uslove su početak bitke za Beograd. Prihvatanjem trenutnih izbornih uslova dozvolili bismo Vučiću da nam obuče one "betonske cipele" kakve je nedavno SNS gradonačelnik Subotice obećavao u svom "unutrašnjem dijalogu" sa svojim stranačkim kolegom.

Beograd je danas okupirani grad ali kroz njegovu burnu istoriju bilo je i gorih zavojevača. Mi smo ti koji treba da se izborimo za slobodu svoga grada i svoje države kao što smo svaki put u prošlosti uradili.

Režim je svestan da je pad Beograda kraj bajke o "carevom novom odelu" i ubrzani početak demokratije u Srbiji. Zato je današnji 6. oktobar više od simboličnog datuma. Naša je obaveza da završimo posao koji je započet pre 17 godina. Korak po korak, svi zajedno solidarni u jednom cilju.

I zapamtite: "Moguće je!"

 


Izvori: