Laž, obmana, manipulacija, prekriveni govor mržnje, kao i vređanje inteligencije su način obraćanja vladajuće garniture javnosti – ovo su na sinoćnoj tribini PSG Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost pod nazivom „Maternji jezik politike“ zaključili novinar, kolumnista i kritičar Teofil Pančić, istoričar umetnosti i osnivač PSG-a Novi Nebojša Milenković, urednik „Danas-a“ Dragoljub Petrović i pozorišna rediteljka, dramaturškinja, kulturna aktivistkinja i osnivačica PSG-a Borka Pavićević. Istaknuto je i to da je Uhvatiti Vučića u istini teže nego ga uhvatiti u laži.

 

Aludirajući na mainpulativan način obraćanja, kojim se prekriva govor mržnje, koju vlast koristi pri obraćanju javnosti Borka Pavićević otvorila je okrugli sto.

– Ne možemo da odvojimo govor tela od verbalnog izražavanja. To što se naziva govorom mržnje više ništa ne znači. Ja bih jako volela da taj njihov „govor ljubavi“ bude zapravo govor mržnje, jer svaki put kad čujem predsednika kako oslovljava svojom mimikom i „gestovima“ draže bi mi bilo da me opsuje. Kao bumerang govor mržnje vraćen je pod maskom pristojnosti i tolerancije – istakla je Pavićević.

 

Novi Nebojša Milenković istakao je da jezik nisu samo gramatička pravila, već i stil i dodao da u javnom diskursu naše zemlje više stila nema, već prostaštvo i banalnost.

– Laž je postala metod vladanja. Mislim da nikada u savremenom svetu niste imali jedno društvo koje je do te mere bilo okovano lažju da više ne znate šta je istina. Laž je ideologija, politika, laž je umesto ekonomije, umesto zdravstva, umesto nauke, imate lažne doktore nauka, lažne tetke, lažnog predsednika svih građana, lažne diplome. I kako bi Edgar Alan Po rekao: „Da biste zakamuflirali neku stvar, najbolje je da je učinite očiglednom“. U ovoj zemlji imate jednog čoveka i ostale ljude koji čine sistem koji na dnevnom nivou izgovore toliko laži i gluposti i kada naprave svinjariju reše je tako što od nje naprave još veću – naglasio je Milenković.

 

Teofil Pančić je rekao: „Ne postoji način da mi komuniciramo“, misleći na dijalog sa predsednikom Vučićem i dodao da je predsednika skaradno čak i kritikovati.

– Taj jezik kojim ti ljudi javno opšte nikada nije i nikada neće biti namenjen komunikaciji. To nikada neće biti čak ni sistem vrednosti sa kojim se ja ne slažem, o kome možemo da debatujemo. Tu komunikacije nema, nema ni jezika jer nema mišljenja, a mišljenja nema jer nema vrednosti, jer govorimo o bezvrednim praznim ličnostima. O ljudima koji nemaju ubeđenja ili koji imaju nakaradna ubeđenja sa kojima je racionalna polemika nemoguća. Aleksandra Vučića je skaradno čak i kritikovati. I dok ga kritikuješ osećaš se nekako isprazno – naglasio je Pančić.

 

Urednik „Danas-a“ Dragoljub Petrović ispričao je da ga je Milomir Marić pozvao da gostuje sa urednikom NIN-a Milanom Ćulibrkom u emisiji Ćirilica, na šta mu je odgovorio da ne želi da učestvuje u Vučićevoj političkoj kampanji.

– Rekao je Vučić da bi voleo da mu ti i Mića postavljate pitanja, kaže Marić. Ja tu ne bih došao ni pod razno da učestvujem u Vučićevoj predizbornoj kampanji. Pitao sam ga što ne zove Đilasa, Sašu Jankovića, a Marić mi je odgovorio da je Vučić saopštio da su oni vanparlamentarne stranke, pa zato neće. Onda sam ga zapitao zašto Vučić nije dao intervju za „Danas“ već dve godine? Ja ću da mu postavljam pitanja i da napravim intervju i ne znam zašto bih išao na Hepi kad on za novine koje ja uređujem neće da da intervju dve godine. Možda treba otići i razgovarati sa nekim od njih, ali na nekoj normalnoj televiziji, međutim, oni su uveli laganje, izmišljanje, vređanje, kao nešto što je potpuno normalno – naglasio je Petrović.

 


Izvori: