Pokret slobodnih građana je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio javnost na nastavak prakse veštačkog povećanja broja upisanih u biračke spiskove, kao i o slučaju sumnjive raspodele sredstava za sufinansiranje medijskih projekata na teritoriji grada Beograda.

 

Božo Prelević, poverenik Pokreta slobodnih građana za  Beograd, ukazao je na sumnjivo povećanje broja birača u gradskoj Opštini Mladenovac, gde je broj upisanih porastao za 3000 glasača. Prelević je obavestio javnost da, između ostalih, opštine Voždovac i Čukarica nisu dostavili tražene informacije, upućujući Pokret da informacije zatraži od nadležnog ministartsva, dok je iz opštine Surčin stiglo obaveštenje da oni nisu u obavezi, ali ni mogućnosti da dostave tražene inforacije.

- Očigledno je da se posle prethodne konferencije građanima i javnosti uskraćuju informacije koje predstavljaju preduslov za održavanje fer izbora - rekao je Prelević i upozorio da fingiranje biračkih spiskova predstavlja krivično delo.

 

Član predsedništva PSG Srđan Škoro upoznao je javnost sa činjenicom da je novac iz gradskog budžeta namenjen finansiranju medijskih projekata dat preduzećima Zofin d.o.o i Folim d.o.o koja su osnovana posle raspisivanja konkursa i čija je prvobitna prijava u Agenciji za privredne registre odbačena iz istog razloga, kao i o naknadnoj promeni delatnosti preduzeća Video calibration, 9 dana posle raspisivanja konkursa. Ukupan iznos sredstava dat pomenutim preduzećima iznosi 11 miliona dinara. Škoro je, takođe, ukazao na teško kršenje pravila konkursa prema kojim je svaki učesnik mogao da učestvuje sa jednim projektom, dok je Studio B dobio sredstva za dva projkta u ukupnom iznosu od 13 miliona dinara.

 

Novinarima se obratio i predsednik PSG Saša Janković povodom učestalih nagađanja o mogućem raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, naglašavajući da je demokratska praksa da se oni održavaju kada vlada više nema većinu. Janković je istakao da su spekulacije o vanrednim parlamentarnim izborima najbolji dokaz činjenice da SNS više nema većinu u Beogradu, kao i da je plan vlasti da se redovni izbori u Beogradu stave u drugi plan besmislenim najavama i nagađanjima.

- Mi kao Pokret slobodnih građana javno pozivamo sve političke organizacije u Srbiji koje su spremne da se unapred obavežu da neće sarađivati sa SNS-om, ni pre, ni posle izbora, da neće vršiti partijska postavljenja, koje su verne principu socijalne pravde i istinske decentralizacije, da dođu i da zajedno pokrenemo borbu, pre svega, za fer izbore u Srbiji, a u krajnjoj instanci i za stvaranje koalicija, koja će omogućiti da ovo čega se vlast SNS toliko boji postane stvarnost, da Beogra i Srbiju, konačno izbavimo iz mraka u kome se trenutno nalaze - istakao je Janković.