Pokret slobodnih građana osuđuje potpuno neprofesionalan odnos vlasti prema poljoprivrednicima u Srbiji koji rezultira  ozbiljnim nedostatkom kapaciteta unutar nadležnih institucija Republike Srbije za sprovođenje IPARD II programa i nemogućnošću da poljoprivrednici koriste sredstva iz razvojnih fondova EU.

Ovde pre svega mislimo na Upravu za agrarna plaćanja, koja i dalje nije završila proces akreditacije, zbog čega srpski poljoprivredni proizvođači svake godine gube desetine miliona evra namenjenih Srbiji kroz IPARD fond Evropske unije. Poslovi u vezi sa IPARD merama, uključujući nedavno raspisano poziv za kupovinu novih traktora, povereni su nekvalifikovanim osobama, od kojih mnoge nemaju apsolutno nikakvog iskustva u sličnim poslovima. Dokaz za to je i nedopustivo loš Pravilnik o IPARD podsticaijima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji već u startu odbija potencijalne korisnike IPARD podsticaja.

Podsećamo da je IPARD II program u Srbiji usvojen još 2014. godine, kao i da je za Republiku Srbiju iz IPARD fonda EU opredeljeno 175 miliona evra za period 2014 – 2020 godine. Ipak, zbog nesposobnosti vladajuće strukture, do sada za razvoj srpskog sela iz IPARD fonda nije upotrebljen ni jedan jedini evro.

Ovo je još jedan od mnogobrojnih dokaza koliko štete nanosi vlast Aleksandra Vučića poljoprivredi u Srbiji. Pokret slobodnih građana podseća poljoprivrednike, kao i sve stanovnike ruralnih oblasti u Srbiji da je krajnje vreme da ostvare prava koja su odavno zaslužili i da prestanu da budu žrtve trošenja njihovog novca od strane bilo koje političke partije. 

 

Odbor za poljoprivredu PSG