Pokret slobodnih građana, posle poslednjeg pada aviona Vojske Srbije i pogibije još jednog pilota, javno pita ministra odbrane Aleksandra Vulina zašto je bezbednost letenja van fokusa rukovodstva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zašto njihovu pažnju zavređuju samo političko-finansijske kombinacije u nabavci aviona i druge skupe opreme.

 

PSG pita ministra Vulina i zašto se dozvoljava da oficiri bezbednosti letenja čekaju po pola godine da ih komandant primi na službeni razgovor kako bi ukazali na opasnosti i nepravilnosti koje se pogoršavaju uprkos izveštajima?

 

PSG smatra da ministar odbrane, umesto što se slika u borbenim avionima, javnosti duguje odgovor da li su nadležni oficiri ukazivali na sve lošije stanje bezbednosti letenja i šta je učinjeno da se taj trend promeni, a tragedije kao poslednja u Kovačici ili ona sa helikopterom kod Surčina spreče?

 

PSG pita i zašto je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane delimično menjao izveštaj Komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera, da li je taj izveštaj sa stručne strane bio potpun i precizan i zašto nakon tragedije niko nije razgovarao sa ostalim pilotskim kadrom i ustanovio sve okolnosti?

 

Postoji i niz drugih pitanja koje PSG za sad neće javno postaviti, ali mora istaći da ćutanje nije rešenje i da zaklanjanje iza vojne discipline i morala ne sme da bude na uštrb ljudskih života i snage naše vojske.