Pokret slobodnih građana upozorava da će izmene Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji po hitnom postupku, kojima se istaknutom funkcioneru SNS na čelu BIA daju nezabeležena ovlašćenja, tu službu i formalno učiniti stranačkom tajnom policijom.

Pokret ocenjuje da državni i lokalni moćnici postaju najveća pretnja bezbednosti građana i podseća da ove veoma opasne procese Aleksandar Vučić pokreće sa mesta koordinatora službi bezbednosti na kome se nezakonito nalalazi. Svesni da nema svrhe pozivati režim da promeni svoju prirodu, Slobodni građani apeluju na sve savesne ljude u sektoru bezbednosti da se suprotstave zloupotrebama i budu lojalni Ustavu i zakonima, a ne partijama, kriminalcima i kultu ličnosti.

Pokret istovremeno najavljuje da će, posle skorog kraja Vučićevog autokratskog režima, iz svih službi bezbednosti biti izbačeni partijski kadrovi i oni koji su se ogrešili o pravila profesionalne i politički neutralne službe, te da će ceo sektor bezbenosti biti okrenut ka zaštiti nacionalne i ljudske bezbednosti, umesto održanju bilo koga na vlasti.